NAJMANJE POBAČAJA U EU / U Sloveniji je pobačaj dostupniji: 'Samo se tri posto doktora poziva na priziv savjesti'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Dok je u Sloveniji pobačaja besplatan kao i kontracepcije, i U Hrvatskoj je znatno ograničeniji te se izvodi samo u nekim bolnicama. Imamo problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere i savjesti

23.4.2023.
8:46
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

U susjednoj Sloveniji pristup abortusu ničim nije ograničen, k tome kod njih stopa je pobačaja u stalnom padu, piše Večernji list.

Iako Slovenija s Hrvatskom dijeli zakon o pobačaju iz 1978. godine, on je u toj zemlju znatno dostpuniji, a osim toga je i besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji o "Dostupnosti sigurnog i zakonitog pobačaja: problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere i savjesti", jučer održanoj u Zagrebu  organizaciji CESI-ja, ginekologinja iz slovenske Opće bolnice Brežice Nataša Kočnar usporedila je situaciju o pravima žena s Hrvatskom.

Image
mifepriston pilula /

Američki sud presudio: očuvat će se legalan pristup piluli za pobačaj. Dva suca bila protiv

Image
mifepriston pilula /

Američki sud presudio: očuvat će se legalan pristup piluli za pobačaj. Dva suca bila protiv

Istaknula je da je u Hrvatskoj za razliku od Slovenija pobačaj ograničeniji, a u nekim se bolnicama donedavno nije ni izvodio. Kao primjer je spomenula prošlogodišnji slučaj osporavanja pobačaja KBC-a Sveti Duh Mireli Čavajdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Sloveniji se pravo na siguran abortus smatra temeljnim ljudskim pravom i žene mogu obaviti pobačaj na zahtjev do desetog tjedna trudnoće u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja ima uvjete za rad", rekla je, ali i dodala da se i u Sloveniji svaki liječnik može odlučiti na priziv savjesti.

"Samo se tri posto ginekologa pozvalo na to svoje pravo, a o kolektivnom prizivu savjesti koji bi onemogućio žene da ostvare svoje zakonsko pravo na abortus nema ni spomena", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kočnar je i naglasila da je u Sloveniji, kao i kontracepcija, potpuno besplatan te da se žene koje se odluče na taj korak savjetuje o cijelom postupku te ih se informira o svim mogućim posljedicama.

"Žena koja se odluči na taj korak ne smije očekivati kaznu, štetu ili diskriminaciju. Primarno moramo misliti na zdravlje pacijenata" rekla je te dodala da razne restrikcije neće smanjiti broj pobačaja te da pri ovakvom ograničavanju prava žena uvijek prvo strada zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija, u kojoj je pobačaj lako dostupan svim ženama i u kojoj se ne krši zakon temeljenih ljudskih prava, ujedno je i država u kojoj je stopa pobačaja među najnižima u Europi.

U 40 godina pala je s 40 na sedam abortusa na tisuću žena, a primjerice u Općoj bolnici u Brežicama u 30 godina broj pobačaja pao je 58 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I nismo sretni samo da je manje pobačaja, sretni smo da se žene bolje zaštite, a da opet mogu ostvariti svoja prava i doći do pomoći", objasnila je dr. Kočnar koja ima dugogodišnje iskustvo sa ženama iz Hrvatske za koje kaže da u bolnicu u Brežice dolazi zbog poroda ili pobačaja i da u njezinom iskustvu one često osjećaju krivnju i grižnju savjest, što ne bi trebao biti slučaj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo