(NE)ŠTO JE U ZRAKU / Zbog ogromnog požara, osječki epidemiolog upozorava: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova'

'Kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike, diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti i zrak i tlo', kaže epidemiolog Nikola Kraljik

4.10.2023.
19:16
VOYO logo

Zbog ogromnog požara u pogonu tvrtke Drava International, u Osijeku je i dalje na snazi upozorenje građanima da ne izlaze iz domova i ne borave na otvorenom bez prijeke potrebe. Istovremeno, gradske vlasti tvrde da je kvaliteta zraka zadovoljavajuća unatoč požaru.

No, voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik preporučio je žiteljima Osijeka i okolice da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POŽAR KONAČNO LOKALIZIRAN /

Vatrogasci će dežurati čitavu noć, HZJZ objavio upute zbog zagađenja zraka: 'Ako morate van, stavite N-95/FFP2 maske'

Image
POŽAR KONAČNO LOKALIZIRAN /

Vatrogasci će dežurati čitavu noć, HZJZ objavio upute zbog zagađenja zraka: 'Ako morate van, stavite N-95/FFP2 maske'

Dugotrajnije onečišćenje i zraka i tla

"U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike, diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju", rekao je za Danas.hr.

Ako ih baš moraju konzumirati, Kraljik preporučuje da se namirnice temeljito operu i mehanički očiste, ali glavna je njegova poruka da se takvo voće i povrće ipak ne konzumira dok se ne utvrdi koje su koncentracije u pitanju i u kojim je područjima bilo onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lebdeće čestice padat će kilometrima uokrug

"U ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će vremenom, ovisno o strujanju zraka, biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja", objasnio je Kraljik.

Požar je buknuo u jedan sat iza ponoći u pogonu za recikliranje PET ambalaže. Požar je predvečer lokaliziran. Trojica vatrogasca su ozlijeđena, jedan je zadobio teške, po život opasne opekline i u međuvremenu je operiran. Iskusniji vatrogasci kažu da kod ovakvih požara temperature dostižu i 1400 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U samom gradu Osijeku nema onečišćenja, za rubne dijelove još ne znamo'

"Kao i svaki požar koji je na otvorenom, uzrokuje trenutno onečišćenje. To su razne čestice opasne i štetne koje lebde u dimu te pare i plinovi, ali sva mjerenja su u tijeku i ne znamo točno kakvi su rezultati. Trenutno se provode mjerenja na više od 10 lokacija.

Za sada što znamo jesu razne upute i preporuke. Najbitnije je da tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana ne izlaze previše iz kuća ako ne moraju na području koje je ugroženo i gdje se širi dim. Bitno je da kad su u zatvorenom, da su zatvorena vanjska vrata i prozori. Svi koji imaju voće i povrće u vrtovima, ako će ih konzumirati trebaju ih nekoliko puta oprati i oguliti. Za sada je sve u redu i nismo pod velikim rizikom", rekla je šefica osječkog HZJZ-a, prenosi Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo