KAKVE ĆE BITI POSLJEDICE? / Još se ne zna što je sve gorjelo; Toksikolog: 'Ako nije bila samo PET ambalaža, onda može biti opasno'; Oglasila se tvrtka

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

'Požar je stvarno ogroman i to požar vrlo problematičnih materijala, miješane plastike, ako tamo ima svega i svačega. Problem je što nemamo dovoljno podataka', kaže toksikolog Franjo Plavšić

4.10.2023.
17:48
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Situacija na požarištu osječke tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava International puno je bolja, izvijestila je u srijedu popodne Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dok se u bolnici doznaje da je teže ozlijeđeni vatrogasac operiran i da je izvan životne opasnosti.

"Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operiran teško ozlijeđeni vatrogasac

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestila je HVZ.

"Treći ozlijeđeni vatrogasac je stabilno", rekla je za HRT pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek Vedrana Makarović, navodeći da je operacija prošla u redu, da je pacijent stabilan i izvan životne opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić rekao je za Večernji list da je pacijent na intenzivnom odjelu i na respiratoru, a zadobio je opekline visokog stupnja na više od 50 posto površine tijela.

Image
OSJEČKI VATROGASAC U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI /

Gaseći ogromnu buktinju upao je u šaht s vrelom plastikom, opečeno mu 30 posto površine tijela

Image
OSJEČKI VATROGASAC U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI /

Gaseći ogromnu buktinju upao je u šaht s vrelom plastikom, opečeno mu 30 posto površine tijela

Uzrok požara još uvijek je nepoznat

Veliki požar planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike Drave International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat. Crni dim još uvijek suklja iznad požarišta ali ga po riječima očevidaca ima nešto manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drava International tvrtka je koja uzima najveći broj boca koje se kroz povratnu naknadu vraćaju u sustav i recikliraju. No, kako doznaje RTL, ondje je vjerojatno bilo i druge vrste plastike jer su u tvornici radili na novom proizvodu. Toksikolozi kažu da su opasne one vrste plastike koje u sebi imaju klor i PVC, a istragom se treba utvrditi što je sve gorjelo ondje.

Službeno priopćenje tvrtke

Tvrtka Drava International se oglasila službenim priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom noći koja je iza nas došlo je do požara u našem skladištu sirovine, konkretno PET boca i polietilenske folije. Istraga je u tijeku, a naš primarni interes je da se požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja. Unatoč svim mjerama opreza koje primjenjujemo, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti. 

Naše misli su uz ozlijeđene vatrogasce i njihove obitelji, želimo im uspješan i brzi oporavak. Želimo naglasiti da naša tvrtka posluje sukladno svim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a trenutne količine sirovina na skladištu u skladu su s dozvolama. Redovite inspekcije koje obilaze naše prostore potvrđuju našu zakonitost poslovanja", naveli su iz tvrtke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakodnevnom radu primjenjujemo sve mjere opreza kako bismo osigurali sigurnost naših radnika, ali i sigurnost svih sugrađana. Ističemo da se naša tvrtka Drava International gotovo 20 godina bavi reciklažom i preradom plastike te proizvodnjom gotovih proizvoda i zapošljava 500 ljudi.

Drago nam je što nitko od naših radnika nije ozlijeđen u ovom nesretnom događaju, a koristimo ovu prigodu i da javno zahvalimo svim našim zaposlenicima koji satima pružaju pomoć vatrogascima tijekom gašenja požara. Također, izražavamo duboku zahvalnost svim vatrogascima i ostalim službama koje daju sve od sebe kako bi suzbile požar i koje će raditi na istrazi kako bi se otkrilo što se točno dogodilo", dodali su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sreća u nesreći ako je samo PET ambalaža ondje'

Nekoliko stručnjaka je za Danas.hr potvrdilo da je velik problem ako se ne radi samo o PET ambalaži, nego i o drugim vrstama plastike i PVC-u, što onda može biti vrlo opasno. Toksikolog Zdravko Lovrić, nekadašnji zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je da bi bila "sreća u nesreći" ako su u postrojenju bile samo PET boce.

"To je polietilen koji se sastoji od ugljika i vodika pa onda tu nema klora i halogenih elementa kao u PVC-u i drugim plastikama. Njegovi produkti nisu tako opasni i ne mogu se stvarati dioksini koji bi bili najproblematičniji. Sreća bi to bila u nesreći", rekao je Lovrić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bit će problem ako tamo ima svega i svačega'

Toksikolog Franjo Plavšić kaže da se još ne zna je li požar u Osijeku ekološka katastrofa, ali da bi mogla biti.

"Požar je stvarno ogroman i to požar vrlo problematičnih materijala, miješane plastike, ako tamo ima svega i svačega. Problem je što nemamo dovoljno podataka", rekao je Plavšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Akutno opasni su ugljikov dioksid i ugljikov monoksid. Plastika je energetski jako bogat materijal i tu je velika toplina koja se razvija. Tu može nastati i fozgen, što je bio bojni otrov u Prvom svjetskom ratu. On nastaje požarom iz plastike u kojoj je puno klora", pojasnio je Plavšić.

Ako su u pitanju dioksini i furani, onda može doći i do akutnog trovanja, kaže on i dodaje da tada posljedice mogu biti i dugoročne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su problem za budućnost zato što se iz oblaka, koji nosi vjetar s požarišta, sedimentiraju na tlo", upozorio je Plavšić dodajući da može biti riječ i o karcinogenim, reproduktivno toksičnim tvarima, ali to tek treba utvrditi.

Moguće su štete na poljoprivrednim kulturama

Moguće je da će zbog požara biti i posljedica za poljoprivredu pa će se dugoročno ograničiti uzgoj pojedinih kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da neće biti jednostavno. Građanima bih poručio da slušaju stručnjake iz Osijeka. Njihovi dosadašnji savjeti bili su očekivani i mudri. Ne treba izlaziti na otvoreno, treba zatvarati prozore i vrata, ne slati djecu u školu", rekao je Plavšić za RTL.

Najvećoj opasnosti izloženi su vatrogasci i policajci na samom požarištu, s tim da su vatrogasci bolje opremljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica imala dozvolu i za 'problematične' vrste plastike

"Da sam na mjestu policajca i vatrogasaca obavezno bih se javio liječniku. Ali i građani se trebaju javiti ako imaju problema s disanjem. Mogu se javiti kašalj, otežano disanje, čak i nesanica", rekao je toksikolog.

Neslužbeno se doznaje da je Drava International osim za PET ambalažu imala dozvole i za druge, čak i neke problematične vrste plastika od koje su pokušavali dobiti novi proizvod plastičnih ploča. Za to su dobili i dozvole te kupili strojeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Opasnost je velika. Vlasnika već 20 godina upozoravamo'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo