KATAKLIZMIČNI PRIZORI / Bitka s golemim požarom na deponiju u Osijeku: Pogledajte nevjerojatnu snimku iz zraka goleme buktinje

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika

4.10.2023.
9:24
VOYO logo

Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

"Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio", rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat. Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutačno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila. Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

POGLEDAJTE VIDEO: Usporeno širenje požara u osječkoj tvrtki 'Drava Internationala': Ovako izgledaju brda prešane plastike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obustavljena nastava u okolnim mjestima

"Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije", istaknuo je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na "dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu", a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima. Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima, Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Image
OGROMAN POŽAR U OSIJEKU /

Pogledajte snimke paklene buktinje: 'Gašenje bi moglo potrajati i nekoliko dana!'

Image
OGROMAN POŽAR U OSIJEKU /

Pogledajte snimke paklene buktinje: 'Gašenje bi moglo potrajati i nekoliko dana!'

SMS poruka SRUK-a, prvo na hrvatskom, a zatim na njemačkom

Zbog velikog požara i dima Sustav uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

Nakon prvog upozorenja stigao je i SMS, ali dio građana tu je poruku dobio na njemačkoj jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich", stajalo je u upozorenju, a prijevod na hrvatski glasi: "Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova od požara plastike u Brijestu."

Kako Index neslužbeno doznaje, to se dogodilo jer se upozorenje koje su građani dobili emitira odvojeno od SMS-a te je to još uvijek u testnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo