'TO JE PAKAO' / Vatrogasac otkrio detalje borbe sa stravičnim požarom u Osijeku: 'Ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi'

Iznad firme se nadvija ogroman oblak dima u kojem su štetne i kancerogene tvari

4.10.2023.
11:05
VOYO logo

U Osijeku je tijekom noći buknuo požar u pogonu osječke firme 'Drava International'. Zapalile su se tisuće kvadrata uskladištene plastike na otvorenom prostoru.

U pogonu osječke firme Drava International, gdje je u noći s utorka na srijedu buknuo požar, situacija je grozna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gori više od 10 hektara plastike, a vatra je došla do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti", kazao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek za 24sata.

Image
KATAKLIZMIČNI PRIZORI /

Bitka s golemim požarom na deponiju u Osijeku: Pogledajte nevjerojatnu snimku iz zraka goleme buktinje

Image
KATAKLIZMIČNI PRIZORI /

Bitka s golemim požarom na deponiju u Osijeku: Pogledajte nevjerojatnu snimku iz zraka goleme buktinje

'Ovo je pakao'

Iznad firme se nadvija ogroman oblak dima u kojem su štetne i kancerogene tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako nešto još nisam vidio", rekao je Banjan.

POGLEDAJTE VIDEO: Usporeno širenje požara u osječkoj tvrtki 'Drava International': Ovako izgledaju brda prešane plastike'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci izvukli natrijevu lužinu i hidroklorid

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International"  proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Dodaju da je u tijeku gašenje požara na prostoru tvrtke „Drava Internacional“ za preradu i skladištenje plastike, koja je smještena na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. 

Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka je dojavu o požaru na prostoru deponija za skladištenje plastike „Drave Internacional“ dobila 41 minutu iza ponoći. Zapalila se velika količina plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona, ističu iz HVZ-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 4.52 sati požar je zahvatio zgradu i počeo se širiti unutar nje, te je izvučeno 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta.

Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar se od 4.16 sati gasi i robotom za gašenje. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja. "Budući da je riječ o požaru jakog intenziteta podignuli smo dodatne vatrogasne snage iz Belog Manastira, Đakova, Valpova i Belišća tako da će ukupno biti angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

Zbog velikog požara i dima Sustav uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka. "Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastika visoka pet metara: 'Ogroman je potencijal'

Građani s osječkog područja na svoje su mobitele dobili alarmirajući SMS.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", pisalo je u SMS poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu lijepe scene iz Osijeka. Gore bale plastike koje se skladište na nekoliko tisuća kvadratnih metara, visine su pet metara, dakle ogroman je potencijal, velike su količine zapaljivog materijala", rekao je za N1 osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo