Zbog nekoliko stotina kreveta prijeti uništenje najvećem uzgajalištu kamenica na Jadranu

2.4.2014.
10:24
VOYO logo

Iako se, prema radu dr. Zrinke Rudež iz Instituta građevinarstva Hrvatske koji je pročitan na skupu, zamišljeno turističko naselje ne nalazi na i u neposrednom kontaktu s posebnim rezervatom na moru, neporeciv je, ocijenili su gotovo svi sudionici skupa, mogući štetan utjecaj takvog građevinskog zahvata na zaštićeni rezervat čime se krši Zakon o zaštiti okoliša, piše Slobodna Dalmacija.

"Malostonski zaljev jedno je od najvažnijih područja za uzgoj europskih kamenica u hrvatskom dijelu Jadrana i u Sredozemnom moru. Svaki dodatni utjecaj čovjekovih neracionalnih aktivnosti mogao bi ugroziti funkciju ekološkog sustava u razvoj visoko isplative gospodarske aktivnosti", upozorio je akademik Franjo Tomić, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj turizma i akvakulture na jednom životnom prostoru jednostavno su nespojivi – upozorila je Živana Ninčević Gladansa Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, ističući da se u Malostonskom zaljevu odvija najveći dio godišnjeg izlova školjkaša u našoj zemlji.

Prema prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana za općinu Ston, na području Dube Stonske zamišljena je izgradnja dvaju ugostiteljsko-turističkih naselja ukupne površine 13 hektara i kapaciteta 550 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenad Jasprica sa Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku ocijenio je da će povećanje turističkog prometa u Dubi Stonskoj od nekoliko puta povećati donos štetnih tvari u more, teških metala s plovila i prilaznih cesta, degradirajući na taj način i kvalitetu mora i uzgajalište školjaka.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/240797/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo