Zbog lažnog profila na Fejsu dobila slom živaca

21.2.2012.
14:09
VOYO logo

Međusobno maltretiranje i nasilje među mladima iz stvarnog svijeta se preselilo na internet i dobilo svoje ime – cyberbullying (virtualno zlostavljanje). No, to što nije "opipljivo" ne znači da je manje bolno i opasno.

Duboki tragovi na psihi

Upravo stoga, protiv takvog zlostavljanja djece sve svoje snage usmjerili su njihovi roditelji, te djelatnici škola u Baranji. Posebice jer su neki od novijih slučajeva pokazali da maltretiranje preko interneta može biti toliko snažno da njihova djeca budu prisiljena potražiti liječničku pomoć. Takav slučaj dogodio se u jednoj belomanastirskoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dečki su na Facebooku otvorili lažni profil na ime jedne učenice, a zbog poprilično neprimjerenog sadržaja 'svoga' profila, ona je doživjela živčani slom i završila kod liječnika", ispričao je za Glas SlavonijeTomislav Ramljak iz osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Iako je, kaže, problem s profilom nakon prijave vrlo brzo riješen, upitno je koliko će cijeli slučaj ostaviti traga na psihi djevojke stare svega 16-ak godina.

Djeca se povlače u sebe

Ravnatelj belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana Damir Mendler kaže kako cyberbullying nije česta pojava, ali da ga ima. Navodi primjer ''Fejs napada'' na jednu učenicu, koja se zbog toga povukla u sebe. Neprimjeren sadržaj s interneta, kaže, skinut je tak nakon reakcije roditelja, a do tada je svima bio dostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zabraniti učenicima da imaju svoje profile na društvenim mrežama. Ono što je u našoj mogućnosti, učinili smo, ali se to odnosi samo na prostor škole. U njihovim smo domovima nemoćni", kazao je D. Mendler, apelirajući na roditelje da kontroliraju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo