neizvjesna sudbina 500 radnika /

Zbog čistke u Holdingu dva sindikata povlače se iz pregovora: 'Pozivamo i druge da prekinemo ovu farsu!'

Najava otkaza za višak radnika u Zagrebačkom holdingu potakla je dva sindikata koji su inače članovi Saveza samostalnih sindikata da napuste pregovarački stol s Upravom

18.2.2022.
7:30
VOYO logo

Otkaz, premještaj na drugo radno mjesto ili otpremnina, o toj sudbini razmišlja više od 500 radnika Zagrebačkog holdinga koji su na listi Uprave označeni kao višak. U tijeku su radni sastanci sindikata i Uprave kako bi se dogovorili što s viškom ljudi, a danas su dva sindikata odlučila napustiti razgovore i prijete industrijskim akcijama.

"Pozivamo i ostale sindikate izvan središnjice da izađu iz tog pregovaračkog odbora, da jednostavno prekinemo tu farsu", rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Uprava najavila je otpuštanje više od 500 radnika. Sindikatima smeta što je sastavljena lista imena prije nego što su postavljeni voditelji podružnica i provedena sistematizacija radnih mjesta.

"Ukoliko neće Uprava prihvatit taj proces i ukoliko se nastavi s nekim drugim ljudima i sindikatima ova farsa dalje, ovi sindikati pripremaju se za industrijske akcije", kazao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pregovarački odbor je tijelo koje proizašlo iz reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje i ništa drugo. To tijelo nema ovlasti razgovarati o kolektivnom višku radnika", smatra Slobodan Kapor, pravni savjetnik Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Image
SASTANCI NISU URODILI PLODOM /

Sindikati o Holdingu: 'Sastaju se s tijelom koje nije legitimno, ovo je farsa, izlazimo iz odbora, spremamo akcije'

Image
SASTANCI NISU URODILI PLODOM /

Sindikati o Holdingu: 'Sastaju se s tijelom koje nije legitimno, ovo je farsa, izlazimo iz odbora, spremamo akcije'

Ostalih sedmero članova pregovaračkog odbora ostaje u razgovorima. Kažu, to nisu pregovori već radni sastanci kako bi se s Upravom pronašlo najbolje rješenje za radnike. Iznenadio ih je današnji potez kolega za koji su doznali iz medija.

"Sindikati i pregovarački odbor cijelo vrijeme traže da se završi reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u svim podružnicama holdinga jer to je jedini način da vidimo u kojem omjeru i na kojim mjestima ima viška ili manjka radnika", kaže Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga.

Do kraja ožujka trebalo bi se znati hoće li iz Holdinga otići više od 500 zaposlenika koliko je Uprava zaključila da su višak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je broj koji su oni iznijeli, hoće li taj broj biti 500, 300, 200 i na koji način će se uspjeti to ispregovarati i izdogovarati, to još ne znamo. Nažalost, bit će među njima ljudi koji će dobiti otkaze. Nadamo se da će to biti što manji broj takvih ljudi", kaže Mirjana Katlak, predsjednica Sindikata Čistoće.

U SSSH kažu da se minusi u poslovanju neće riješiti otkazima i da nitko neće odgovarati za lošu bilancu najveće gradske tvrtke u proteklih 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li sindikati nekada mogli prepoznati kadroviranje po političkoj liniji i zatim upozoravati na to kako bi se zaštitili radnici od ovog što se danas događa? Ne, nažalost, sindikate se nikada nije pitalo tko će biti zaposlen.

Niti su se iz svih sindikata usudili podignuti glas i upozoriti na kadroviranje u Holdingu, a iz Uprave danas ni riječi o zahtjevima sindikata i cijelom procesu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo