ZBOG BUKE TURISTI BJEŽE IZ APARTMANA: / 'Ako problem ne riješimo dogodine, ići će se u strogu penalizaciju'

Image

Zbog buke na Zrću gosti susjedne uvale napuštaju apartmane i otkazuju smještaj

15.8.2019.
17:53
VOYO logo

Iako je u klubovima na Zrću, omiljenoj destinaciji partijanera, razina buke prihvatljiva i u zakonskim okvirima, stanovnici susjedne uvale žale se da zbog nepodnošljive buke gosti koji su tamo došli odmoriti se napuštaju apartmane i otkazuju smještaj, pišu Vijesti.hr.

Uređaji ne registriraju baseve

Budući da stanovnici i gosti naselja Caska, Vidalići i Kustići noćima ne spavaju zbog zvukova basa i buke koja traje do zore, mještani stalno traže intervenciju gradske uprave. I dok je dopuštena razina buke u naselju 45 decibela, navodno preko noći zna biti 47 do 48 decibela. Međutim, uređaji za mjerenje ne registriraju baseve, što stvara dodatni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi doduše imaju ugrađene limitatore buke. Jedan suvlasnik kluba na Zrću tvrdi da su limitirani na 98 decibela i da uređaj ne dopušta da prijeđe ta granica.

Rješenje na pomolu

Gradonačelnik Novalje Anto Dabo tvrdi da bi uskoro moglo doći do rješenje problema. "Već pet godina radimo na ovom problemu, riješen je najveći dio poput Novalje i Gajca, jedino tko još nije riješen su navedena naselja: Caska, Vidalići i Kustići i razumijem da ljudima smeta. Nadam se da ćemo doradom softvera i novim tehničkim doradama do godine riješiti problem. Grad aktivno sudjeluje u tome, svaku noć se mjeri buka i za sada su u gabaritima", govori za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog povećanja broja klubova potrebno je izraditi nove proračune. "Kada se radio projekt zvuka 2014. i 2015. godine, koji je radio Fakultet elektrotehnike, bila su samo četiri kluba, a sada ih je sedam, te je stoga akumulirana buka veća. Moramo raditi nove proračune zvuka pogotovo niskofrekventnih tonova. Dogodine bi taj softver trebao biti još dorađen, a time bi problem basova trebao biti bitno manji. Imamo dvije ekipe inženjera koji rade na tome. A dok se problem tehnički ne riješi, ako i dogodine bude problema, ići ćemo u stroge penalizacije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo