Zbog alkohola u bolnici završilo 308 maloljetnika

Europsko istraživanje za 16-godišnjake koje se o njihovu rizičnom ponašanju provodilo protekle godine u 35 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, dalo je poražavajuće rezultate.

18.5.2011.
23:00
VOYO logo

Najmanje jednom u životu u Hrvatskoj napilo se između 62 i 72 posto dječaka i 48 do 59 posto djevojčica u dobi od 16 godina, pokazalo je europsko istraživanje.

Također, marihuanu je probalo 20 do 30 posto dječaka i 15 do 23 posto djevojčica. Ove je podatke iznijela Dijana Nonković, spec. epidemiologinja iz Županijskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo gostujući na predavanju ''Ovisnost i nasilničko ponašanje među djecom'' koje je organiziralo Vijeće za prevenciju kriminaliteta Gradskog kotara Žnjan u hotelu 'Zagreb'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poražavajući je podatak i taj da je u razdoblju od 2003. do 2009. godine na pedijatrijskoj klinici KBC-a Split hospitalizirano 308 djece zbog intoksikacije alkoholom, s tim da je broj registriranih na ambulantnom liječenju puno veći.

U istom tom razdoblju, prema podacima od Državnog inspektorata, kažnjeno je samo 78 osoba koje su prodavale maloljetnicima alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje i prijetnje putem mobitela

Što se tiče nasilja, prema Podacima Poliklinike za zaštitu djece iz Zagreba, 27 posto djece svakodnevno doživljava neki od oblika nasilja, dok se 16 posto njih nasilno ponaša prema drugima, piše Slobodna Dalmacija.

''Primjerice, današnji 'hit' u SAD-u su tučnjave u parkovima koje se snimaju mobitelima i kamerama kako bi se mogla plasirati na YouTubeu'', rekla je Nonković i dodaje kako je u zadnje vrijeme posebno izražen tzv. cyberbullyng – nasilje i prijetnje preko mobitela, posebno rašireno kod sedmaša, osmaša i srednjoškolaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201105060579006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo