SKEPTICI U KUTAMA U SPLITU I BJELOVARU /

Zašto se neki doktori i sestre i dalje ne žele cijepiti? Župan: 'To zabrinjava'. Luetić: 'Nemam opravdanja'

Kako bi motivirali građane u Bjelovaru je uvedeno cijepljenje bez naručivanja i danas je red bio dug 200 metara, a BUS Cjepko ide u spas po selima

7.7.2021.
23:00
VOYO logo

Kako je jučer Direkt otkrio ispostavilo se da u nekim sredinama najveći otpor cijepljenju pružaju oni koji bi ga trebali najviše poticati. Zdravstveni radnici. Pa se tako u Zadarskoj bolnici nije cijepilo 30 posto liječnika i čak 40 posto medicinskih sestara. Tragom toga istraženo je stanje cijepljenosti u ostalim bolnicama onih županija koje bilježe malu procijepljenost stanovništva.  

Bjelovarci i cjepivo - zasad ne ide. U toj županiji nije dobra procijepljenost stanovništva, pa čak ni liječnika i medicinskih sestara. U Općoj bolnici Bjelovar od 152 liječnika cijepljeno je njih 64 posto, a medicinskih sestara manje od polovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje u Općoj bolnici Bjelovar izgleda ovako:

152 liječnika je cijepljeno što je 64,47 posto i 387 medicinskih sestara i tehničara, što je manje od polovine, 48,32 posto. Cijepljeno je više spremačica, kuhara, domara, referenata nego zdravstvenih djelatnika. Naime, 74 posto nezdravstvenih djelatnika se cijepilo u toj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi motivirali građane, u Bjelovaru je uvedeno cijepljenje bez naručivanja i danas je red bio dug 200 metara, a BUS Cjepko ide u spas po selima, pa se novi župan nada da će se ubrzo maknuti s vrha liste najslabije cijepljenih.

Kakvu poruku šalju liječnici koji nisu cijepljeni?

"Jasno, to me zabrinjava...nadam se da će se taj podatak promijeniti", odgovorio je župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić (HDZ).

S obzirom na to da je procijepljenost mala i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zanimalo nas je koliko je liječnika i sestara cijepljeno u splitskom KBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnika 75 posto, a medicinskih sestara 40 posto. Dakle, ni ovdje nije cijepljeno više od polovine sestara. I ovdje navode da su brojni preboljeli, te ističu da je dio medicinskih sestara na bolovanju i rodiljnom dopustu, pa je broj cijepljenih sestara koje trenutačno rade, zapravo 60 posto. 

Liječnička komora zabrinuta je zbog slabe procijepljenosti stanovništva, ali ne i liječnika, jer njihova anketa pokazuje da se s jednom ili dvije doze cijepilo 87 posto liječnika, a njih osam posto se još planira cijepiti. Kažu kako u podacima koje smo dobili iz bolnica nedostaju specijalizanti i rodilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A treba reći da su uvijek 15 do 20 posto specijalizanti, od kojih veliki dio provodi tri godine na Klinici. Ako se u to vrijeme cijepljenja ne nalazi u Zadru, oni ne mogu imati podatak za njega. Prema našoj anketi 2 posto liječnika se neće cijepiti i za njih uopće namam opravdanje", poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Na bolovanju ili bez njega u tri županije zadarskoj, bjelovarskoj i splitskoj koje su najgore, broj cijepljenih medicinskih sestara nije za pohvalu, no oni imaju svoje podatke na nacionalnoj razini prema kojima je cijepljeno 71 posto medicinskih sestara i tehničara, a 9 posto ih to odbija.

"Postoje pojedine bolnice i ustanove gdje je manja procijepljenost kao što je u bjelovarskoj bolnici. Još 12 sestara se planira procijepiti do jeseni, a 20 posto je bilo zaraženo i čekale su šest mjeseci da dobiju svoju prvu dozu", kazao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Image
Pritisak /

Vlada Andreja Plenkovića ne odustaje: Tvrde da imaju zeleno svjetlo, a otpor je sve veći

Image
Pritisak /

Vlada Andreja Plenkovića ne odustaje: Tvrde da imaju zeleno svjetlo, a otpor je sve veći

Neke zemlje poput Italije uvele su obavezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se to odrazilo kod nas? 

"Ako i dalje budemo imali velik broj zdravstvenih djelatnika koji se nisu cijepili onda milim da je to metoda kojoj se može posegnuti jer zdravtsveni djelatnik odlučuje o pacijentima o kojima skrbi", tvrdi predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam pobornik takvih metoda, ministarstvo će odlučiti, a ja vjerujem da su naše sestre razborite i da će se sve cijepiti", poručio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Opravdanja nema jer se isto očekuje i od građana. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo