NA TISUĆE TUŽNIH PRIČA /

Zašto se izbjegličke obitelji tako često razdvajaju? Pokušali smo pronaći odgovor...

Priča koja je preplavila sve svjetske medije o Afganistanki Marian Jamshid koja je u Belom Manastiru izgubila dvoje djece, dok je s najstarijom kćerkom bila u bolnici, ima sretan kraj. Njezina djeca locirana su u Sloveniji i obitelj će biti spojena večeras. No, ovakvih o izgubljenim izbjeglicama na tisuće je. A zašto se tako često razdvajaju obitelji i kako volonteri već imaju uigrani sustav za njihovo ponovno ujedinjenje, doznaje Ivan Skorin

22.9.2015.
8:27
VOYO logo

Vlak iz Tovarnika stigao je u Botovo i nakon masovnog iskrcaja izbjeglica, jedan dječak je ostao sam. No, hrvatski policajac brzo je reagirao.

Tražio je da prevoditelj preko megafona potraži dječakova oca. Nakon par trenutaka strepnje...sretan kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ovo najbolji je primjer kako je dovoljan trenutak stihije i članovi obitelji više nisu jedni pored drugih Najčešće se pri ukrcaju izbjeglica u autobuse prvo primaju žene i djeca, pa su nerijetko oni koji provode red, kao u slučaju jednog slovenskog specijalca na Bregani, uzrok razdvajanja.

Toliko je izgubljenih da se već stvorio dobro uigrani sustav pronalaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni samo dođu, jave se, kažu tko nedostaje i daju svoje podatke, a mi kontaktiramo različite institucije, eventualno neke druge njihove članove obitelji. Hrvatski crveni križ na taj je način dosad spojio 20 obitelji", kaže glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Među njima je i obitelj Afganistanke Marian Jamšid čiju su priču iz Belog Manastira ispričali brojni svjetski mediji. Izgubila je dvoje djece, ali i ova je priča imala sretan kraj. Kćeri su joj locirane u Sloveniji i sinoć ih je ponovno vidjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo