kako stati ovome na kraj / Zašto nitko ne reagira kad pomorsko dobro uzurpiraju Slovenci i od njega prave svoje privatne plaže?

Nit je uzurpacija pomorskog dobra običaj koji vlada samo na južnom Jadranu. Ima toga i u Istri ali ondje je stvar još nakaradnija.

28.6.2021.
22:40
VOYO logo

Privatne plaže kod nas izgleda da nisu nikakva iznimka. Nit je uzurpacija pomorskog dobra običaj koji vlada samo na južnom Jadranu. Ima toga i u Istri ali ondje je stvar još nakaradnija.

Uzurpatori hrvatske obale nisu čak ni Hrvati nego velika europska gospoda Slovenci ili još veća eureopska gospoda Austrijanci. Tako su ispred svojih vila, apartmana i zemljišta u okolici Umaga okupirali čak dva kilometra obale, ali ni to nije sve. Okupacija u više od 26 slika Ivana Dobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka s Drvenika - nesvjestan da ga se snima vlasnik objekta za najam iskalio se na nevinim kupačicama i skupo platio svoj istup. Ljutiti Dalmatinci zasuli su ga negativnim ocjenama pa njegov objekt na Googleu sad ima ocjenu 1.3. Iako ovako brutalne situacije u Istri nisu zabilježene, i ovdje ima ljudi koji kažu da su ih tjerali s plaža ili im priječili prilaz. Ovaj par iz Umaga uobičajeno se kupa na plaži jednog autokampa.

"Prije par dana čovjek je došao i rekao da se ne može koristiti ovo zemljište i ova plaža, da je to isključivo za korisnike bungalova ili hotela", rekao je Josip Tadić, Umag. 

Natpis na tabli tvrdi da je ova plaža privatna, a na njoj su rastegnute uglavnom prazne ležaljke. Ako želite ovdje staviti ručnik očekujte posjet stražara.

"Ja sam rekao koliko je nama poznato zakon da se obala ne smije uzurpirati i da to u Hrvatskoj nije dozvoljeno", priča Tadić.

Image
incident na Drveniku Velikom /

Napadnuta Splićanka Tonka za RTL Danas: 'Jedna od Čehinja me prvo udarila mobitelom u glavu'

Image
incident na Drveniku Velikom /

Napadnuta Splićanka Tonka za RTL Danas: 'Jedna od Čehinja me prvo udarila mobitelom u glavu'

Da se pomorsko dobro ne smije uzurpirati očito nije jasno ni tvrtkama, ali ni vlasnicima privatnih objekata. Dojavu da je ovaj autokamp zatvorio prilaz moru došli smo sami provjeriti. U labirintu puteljaka oko samog kampa naišli smo na slovensku obitelj koja bezuspješno luta u potrazi za prilazom moru.

I ovi turisti iz Njemačke pokušavaju nešto slično.

"Mi smo tu na odmoru i htjeli smo se provozati biciklima kroz naselja i naravno uvijek tražimo prilaz moru, ali ovdje nam je posvuda zapriječen", priča Steffi, Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To izgleda da je postao modus operandi svih turističkih tvrtki ovdje u Istri, znači ne dopušta se prilaz domaćem čovjeku, naplaćuje mu se prilaz", priča Damir Grünbaum, gradski vijećnik Grada Umaga i predsjednik Akcije mladih za Istru.

Ni vlasnici privatnih objekata nisu mnogo bolji. Ovom nizu kuća u uglavnom slovenskom vlasništvu Grad Umag oduzeo je uzurpirane parcele.

"Dakle oni su u neko određeno vrijeme produžili svoje parcele skroz do mora, izradili su svoje vlastite puteve do mora, dakle to je nešto što je bilo dostupno samo njima", kaže Slaviša Šmalc, pročelnik ureda Grada Umaga. A Grad Umag ovdje je izgradio prvu dionicu šetnice koja će se protezati čitavom Umaškom obalom od Novigrada do Pirana.



"Ono što je najbitnije je osloboditi područje ne pripada privatnicima od njihove uzurpacije i dati ga u funkciju javnog dobra odnosno na korištenje svim građanima", kaže Šmalc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No najteža bitka koju je Umag godinama vodio područje je Kravljeg rta. 120 hektara zemljišta koju privatna tvrtka svojata koncesijom dodijeljenom još u vrijeme Jugoslavije. Iako je nevažeća, vlasnici su ogradili pristup ogradom koja zadire duboko u pomorsko dobro. Aktivisti su ju srušili, a neki se pritom sukobili sa stražarima.

"Mi smo kao aktivisti na poziv građana koji su ovdje bili stalno tjerani od strane raznih čuvara čak ne rušiti nego saviti i otvoriti prozor u ogradi da bi ljudima bila pristupačna ova prekrasna plaža", kaže Grunbaum.

No sud je nedavno presudio u korist Grada Umaga, a i zakon je jasno na vašoj strani, ako vas netko pokuša otjerati s plaže.

"Znači vama nitko ne može zabraniti pristup, da vi dođete s ručnikom, postavite ručnik i legnete na plažu, to je nešto što mora biti dostupno i s kopna i s mora svakome zato što je to opće dobro, država ga štiti prema tome nema zabrana", priča Ljiljana Sinanović, odvjetnica.

Kratko i jasno. I takva pravila sva mjesta uz more imaju dužnost provoditi. Pa tako, primjerice, poput Umaga, kilometrima šetnice spriječiti daljnje uzurpacije javnog dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo