porezna reforma danima vruća tema /

Zašto kruh ne bi smio poskupjeti: ispekli smo štrucu za tri kune, pogledajte kako!

Tri najveće pekare u Hrvatskoj na biznisu s vodom i brašnom ostvaruju dobit od 100 do 150 milijuna kuna godišnje. Naš reporter Goran Latković pokazao je i kako

2.11.2016.
22:43
VOYO logo

Porezna reforma već tjedan dana glavna je, ne samo ekonomska, nego i politička tema. Obzirom da se u cijeloj priči barata postocima, nije uvijek lako razabrati o čemu je točno riječ, pa evo kako će se porezna reforma odraziti na one najvažnije troškove koje ima svako kućanstvo, a to su hrana i režije. Računicu smo napravili uz pomoć kolega iz Večernjeg lista

Dakle, prosječni mjesečni račun za struju četveročlane obitelji bit će manji za oko 15 kuna, godišnje je to ušteda od oko 200 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao bi pojeftiniti i odvoz smeća za oko 4 kune mjesečno, oko 50 kuna godišnje. 

Smrt je na neki način također režijski trošak i to jedan od najvećih, pa će tako vječna postelja za pokojnika i njegove nasljednike stajati 300 kuna manje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na cijenu hrane trebao bi, ali ne znamo da li i hoće, utjecati i pad poreza na ulazne troškove u poljoprivredi. Tako će seljacima na sto kilograma za 3 kune pojeftiniti hrana za nesilice, hrana za tovne svinje 5 kuna, a gnojivo bi trebalo pojeftiniti 300 kuna. 

To je lijepša strana porezne reforme. 

A budu li se na potrošače prelili svi troškovi povećanja PDV-a sa 13 na 25 posto, onda će kilogram šećera poskupjeti za 60 lipa, a litra trajnog finog punomasnog mlijeka u dućanu za 30 lipa. Kruh će poskupjeti za oko 50 lipa, s prosječnih 8 kuna na 8,50 kuna.      

Kruh je uvijek zgodna sindikalna i politička metafora koja treba ganuti najšire narodne mase. Kao prvo, nema baš nikakvog razloga da se povećanje PDV-a na kruh prelije na potrošače. Naime, za razliku od mliječne industrije koja je ionako na koljenima izložena nemilosrdnoj konkurenciji iz uvoza ili pak ugostiteljstvo koje je važan aspekt turističkog biznisa koji je također izložen europskoj konkurenciji, pekarska industrija nije izložena nikakvoj uvoznoj konkurenciji i ostvaruje skroz dobre dobre profite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri najveće pekare u Hrvatskoj na biznisu s vodom i brašnom ostvaruju dobit od 100 do 150 milijuna kuna godišnje. Naš reporter Goran Latković pokazao je i kako. Štrucu kruha koju ćete u dućanu platiti 8 kuna, u našoj redakciji je ispekao za tri kune po maloprodajnim cijenama. A ako može Latković - možete i vi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo