Zašto dama stoji sama?

Na svakoj važnoj presici, tu je barem još jedna HDZ-ova čunka, nekad ih se i desetak posloži iza premijerke, ali ovog puta ni pasa.

11.3.2011.
14:08
VOYO logo

Bilo je tužno gledati presicu Jadranke Kosor. Ona jadnica japajače cijelu presicu, hvata se za zadnje slamke spasa, govori kako ulica neće određivati datum izbora, spominje svoje spektakularne uspjehu u ratu s korupcijom i putovanju prema EU, a od nervoze samo što ne iščupa govornicu zajedno s vidama koje je drže za pod.

A gdje su ostali?

Iza njenih leđa – praznina. I upravo je ta praznina najtužniji moment u cijeloj ovoj priči. Na svakoj važnoj presici, tu je barem još jedna HDZ-ova čunka, nekad ih se i desetak posloži iza nje, ali ovog puta ni pasa. Sama Jadranka protiv ostatka svijeta. Pa se čovjek upita – gdje je Kalmeta, gdje je Milinović, ima li ikoga u toj stranci osim Jadranke? Izgleda da nema, pa se čini da se Jadranka Kosor napokon našla u ulozi koja joj je od početka premijerske karijere namijenjena, a to je uloga isturene mete kada počne frka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala je čak i bez Hebranga, koji se profilirao u gromobrana HDZ-a i sve do prije kojeg dana bio spreman braniti i najsumanutije odluke Vlade ili stati na Jadrankinu stranu čak i kad provaljuje bisere o pastirima. Prepao se prosvjednika pa najavio šutnju do daljnjeg, što kao konzument medija naprosto moraš pozdraviti, ali i iznenaditi se stavovima oporbenih političara, koji, eto, pozdravljaju prosvjedovanje pred stanovima, ne sluteći valjda da bi se ista stvar, odmah nakon izbora, mogla dešavati i njima jer samo je jedno sigurno, a to je da situacija neće postati ništa bolja.

Nitko ni zuc

Milinović je isto ispario zadnjih dana. Dobro, OK, oglasio se jučer da prokomentira vijest da je iz postupaka medicinske oplodnje lani rođeno 24% više djece nego godinu ranije. O prosvjedima, stanju u HDZ-u, zahtjevima za ostavkom Vlade, tisućama ljudi na ulici, ni glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje je, pak, nestao Kalmeta? To sam bog zna. Zadnji put je viđen na braniteljskim prosvjedima u Zadru, gdje je davao podršku prosvjednicima. To što je braniteljski prosvjed koji dan kasnije napunio glavni zagrebački trg, pri čemu se tražila ostavka Vlade, nije niti prokomentirao. Do prosvjeda koji svaki drugi dan pune ulice glavnog grada, čitali smo svakodnevno o aferama u HAC-u, od kojih se svako malo neka dovodila u vezu s Kalmetom, pa se trenutak činilo da bi i on mogao pasti kao žrtva antikorupcijske kampanje. Sada je ta priča utihnula, priča se samo o eventualnoj ostavci Vlade, pa je čovjeku dobro došlo malo mira. Ne bi me čudilo ni da mu je drago zbog svega ovoga.

Kosorici je leđa, čini se, počeo okretati i njen prvi drot Karamarko. Prije koji dan je sudjelovao na okruglom stolu u Novinarskom domu pod nazivom Odnos hrvatskih političkih elita prema braniteljima od 1991. do 2011. godine, gdje je, prenose mediji, iznio niz zanimljivih teza. Između ostalog, i onu prema kojoj su za slučaj Purda odgovorni u Ministarstvu pravosuđa. "Sustav radi u našem dijelu. Molim da tu budemo precizni, nemojmo sve trpati u isti koš", ogradio se Karamarko od Vlade u kojoj je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao samo Šeks

Dan po dan, stječe se dojam da je još jedino Šeks na Kosoričinoj strani, ali on je prije svega zabavljen spašavanjem vlastite političke karijere i Jadranka Kosor mu je zadnja rupa na svirali. Dok prosvjedi traju, a HDZ-ova vlada visi o koncu, on se bavi pisanjem medija o sebi, pa je našao vremena da sastavi analizu antišeksovskog medijskog djelovanja od 18 stranica. Pogađate, radi se o tekstovima koji se tiču njegove uloge u ratnom Osijeku i Amnesty Internationala, koji traži da se rasvijetli njegova uloga u ratnim zločinima.

Jadranka Kosor tako, to je sve jasnije, ostala je potpuno sama i sad rukama i nogama pokušava spasiti što se spasiti da, prvenstveno sebe samu, ali u tom će, bojim se, imati malo i nimalo uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad vidiš tu prazninu iza njenih leđa, imaš se razloga i malo pribojavati budućnosti jer sve skupa miriše na ovo – događaju se prijevremeni izbori, Jadranka Kosor kao isturena HDZ-ova meta pridružuje se Sanaderu u povorci političkih mrtvaca, a Kalmeta, Milinović i Šeks žare i pale najjačom oporbenom strankom u zemlji. Pri čemu je Kalmetina uloga u aferama još uvijek neistražena, kao i Šeksova u zbivanjima u ratnom Osijeku. Takvu oporbu čovjek ni HDZ-u ne bi poželio.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču