Nezainteresiran za temu / Zašto Bandić odbija odgovarati na pitanja o Memorandumu? 'Ne bute me više vodili na lajni poput pudla'

Otkako memorandum iz Dubaija više nije tako tajan, prašina koju diže – sve je veća

26.8.2019.
20:40
VOYO logo

"Nisam ja ničiji pudl na lajni!", u svom stilu poručio je zagrebački gradonačelnik novinarima dok gradski Zavod za prostorno uređenje čita 10.200 podnesaka, i dvostruko više primjedbi kojima su zasuti zbog izmjena GUP-a.

Oporbeni gradski zastupnici upozoravaju kako Memorandum iz Dubaija, čiji je sadržaj otkrila i objavila RTL-ova Potraga, krši više od jednog zakona i pozivaju kolege iz vladajuće većine da izglasuju odluku prema kojoj bi gradonačelnik morao objaviti cijeli sadržaj memoranduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i za Bandića ovo je stvarno previše. Apsolutno je prekoračio svoje ovlasti, bez ikakvog znanja i odluke obećao je investitoru nešto što nije u njegovoj nadležnosti nego u nadležnosti gradske skupštine", kazao je  .

Bandić ''mijenja ploču''

Za to vrijeme gradonačelnik Zagreba ''mijenja ploču''. Umjesto da ponudi transparentnijeinformacije novinarima, on o tome više – ne želi govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričat ćemo samo o asfaltu. Vidite kako čovjek nešto nauči i staro magare poput mene. Ne bute me više vodili na lajni poput pudla", poručio je novinarima zagrebački gradonačelnik kada su ga pitali o tome što je potpisao u Dubaiju.

Zato objašnjenje šalju pisanim putem. Sve zovu ''navodnim razotkrivanjem'' i svim se silama trude objasniti kako je njihova praksa ''objektivna i nepristrana'', što se vidi upravo po tome što su našoj Danki Derifaj dali memorandum na uvid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Memorandum o razumijevanju je neobvezujući: Memorandum o razumijevanju koji je potpisan između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills ne predstavlja, niti sadržajno niti suštinski, ugovor o pravima i obvezama strana potpisnica, nego on, kako to uobičava normalna poslovna praksa, izražava zainteresiranost samih potpisnika za zajednički razvoj projekta", poručuju u priopćenju. 

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dok iz Poglavarstva tvrde da će takva odluka samo višestruko podići vrijednost gradu, u maniri dobrog gospodara Tomašević poziva DORH da pročešlja cijeli posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad gradonačelnik kaže da će u dva tjedna riješiti 20.000 primjedbi u 10.000 podnesaka, to samo znači da će ih odbiti po kratkom postupku. Ništa više od toga nije moguće, vjerujte mi na riječ", napominje Tomašević iz inicijative Zagreb je naš!.

Danima rade na primjedbama

No, čini se da se gradonačelnikova najava da zaposlenici Zavoda za prostorno uređenje ne smiju na godišnji i ostvarila. 33 ljudi već danima radi na primjedbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da je neuobičajeno da građani imaju šprancu i da potpisuju šprancu potpuno identičnog sadržaja jer onda kad odgovorite na jednu primjedbu odgovorili ste na velik broj njih. I to ne znači da ono što su građani pisali neće biti usvojeno ili u sam plan ili u grafičke djelove", odgovara I, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zagreba na pitanje k

No i da na vrijeme odgovore, zadnju prije glasovanja ima Ministarstvo graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je sve po zakonu, naravno da ćemo dati odobrenje, ako nije, napisat ćemo kao i prije dva mjeseca zašto nije", poručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja .

Image
Foto: Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL

Predrag Štromar, Milan Bandić

Prekršena dva zakona

Zastupnici lijevog bloka tvrde da nije, i to po dva Zakona - o prostornom uređenju i o lokalnoj samoupravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je vrijednost nekretnina veća od milijun kuna, takve se odluke ne mogu donositi mimo predstavničkog tijela te iste samouprave", napominje (Nova ljevica), zastupnica u zagrebačkj Gradskoj skupštini.

Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, 4. rujna, zastupnici će glasovati o tome žele li da sadržaj dogovora gradonačelnika s milijarderom postane javan. Tu će se ponovno vidjeti omjer snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje iz grada

Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills nije ugovor o pravima i obvezama, nego izražava zainteresiranost potpisnika za zajednički razvoj projekta ''Zagreb City'', a cijela procedura transparentno se provodi, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Iz Grada su priopćenjem odgovorili, kako navode, na brojne medijske izjave o navodnom razotkrivanju sadržaja Memoranduma o razumijevanju o projektu ''Zagreb City'', u javnosti poznatijem kao Zagrebački Manhattan, koji je gradonačelnik Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills, ističući da je Memorandum dan na uvid i čitanje na upit medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to, navodi se u priopćenju, ”govori u prilog tome da se ne radi ni o kakvom razotkrivanju ili curenju takozvanih pikantnih detalja te sličnih formulacija koje su se mogle slušati i čitati po naslovima pojedinih medija nego se radi o ustaljenoj praksi Grada Zagreba da se objektivno i nepristrano informira zainteresirana javnost”.

Iz Ureda gradonačelnika posebno ističu, uz u medijima citirane članke Memoranduma, i članak koji govori da Memorandum ni na koji način ne obvezuje ni jednu niti drugu stranu potpisnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što se od strane Gradske uprave i komuniciralo u proteklom razdoblju, ponovno naglašavamo da Memorandum o razumijevanju koji je potpisan između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills ne predstavlja, niti sadržajno niti suštinski, ugovor o pravima i obvezama strana potpisnica nego on, kako to uobičava normalna poslovna praksa, izražava zainteresiranost samih potpisnika za zajednički razvoj projekta”, naglašavaju.

Podsjećaju da je Memorandum o razumijevanju najavljen još u veljači u samom Javnom pozivu investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekata Grad u Gradu, koji je također neobvezujući, a na koji su se javili međunarodno relevantni investitori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz pojedine navode o rokovima i preduvjetima koji bi se trebali ispuniti, želimo naglasiti da su ti rokovi okvirni i govore o vremenu koje minimalno treba proteći da bi se provele određene procedure, a preduvjeti koji su nabrojeni, navode se upravo radi boljeg i jasnijeg razumijevanja potrebe provođenja svih potrebnih procedura, ishođenja potrebnih suglasnosti i provedbe ostalih aktivnosti sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a sve to kako bi se stvorili formalni preduvjeti za realizaciju”, poručuju iz Grada.

Sve navedeno, ocjenjuju, demantira navode o netransparentnosti dosadašnjih aktivnosti koje su poduzete od strane Gradske uprave za promišljanje i identifikaciju potrebe ostvarenja određenih preduvjeta za razvoj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i da je procedura izmjene GUP-a Grada Zagreba "koja je nezaobilazna tema u svakoj komunikaciji vezanoj uz projekt”, pokrenuta još 2015. godine te je "tek jedan, ali ne i jedini preduvjet za daljnji razvoj projekta”.

"Radi toga smatramo važnim naglasiti da bi se takvom izmjenom GUP-a stvorila platforma za međunarodne investicije kojima svi težimo te značajno pridonijelo razvoju Grada”, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da će nakon izmjene GUP-a slijediti provedba međunarodnog arhitektonskog natječaja za cijeli taj prostor te niz drugih aktivnosti sukladno procedurama te ocjenjuju da bi na taj način Grad Zagreb kao dobar gospodar imovinom u svom vlasništvu  "povećao vrijednost zemljišta te bi se višestruko podigla i vrijednost uloga Grada Zagreba u samom projektu”.

"To bi trebao i morao biti strateški interes svih onih koji o razvoju tog vrijednog prostora u Gradu Zagrebu promišljaju u korist njegovih građana i opću društvenu korist jer ovakve međunarodne investicije ostavljaju velike pozitivne učinke ne samo na razvoj Grada Zagreba već i na povećanje BDP-a cijele Republike Hrvatske. Sve drugo može se pripisati dnevnopolitičkim interesima pojedinaca”, poručuju iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum potpisan s tvrtkom Eagle Hills, dan je na uvid ekipi RTL-a, a zastupnici Lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini smatraju da je Bandić njegovim potpisivanjem prekoračio sve ovlasti te da je riječ o "memorandumu o pogodovanju investitoru", pozvavši DORH da istraži cijeli memorandum.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo