Zastava 'Republike Agrokor' je umjetnost!

5.7.2011.
16:57
VOYO logo

Projekcija zastave "Republike Agrokor" koja je uz natpis "Korumpir salata" osvanula na tornju u noći sa 30. lipnja na 1. srpanj rad je dizajnerice Rafaele Dražić . Sastojao se od dvosatne noćne projekcija parola, fotomontaža i ilustracija koje je kreirala grupa nezavisnih novinara, aktivista, dizajnera i umjetnika, a koje su se vrtile na pročelju Ciboninog tornja, doznaje se od kustosica na festivalu.

Tema ovogodišnjeg UrbanFestivala, naime, bila je arhitektura nebodera, a umjetnike je posebno zaintrigirala razlika između privatnog i javnog te na procesi privatizacije u različitim aspektima. Na tom je tragu nastala i projekcija na Ciboninom tornju gdje je smješteno sjedište moćnog Agrokora Ivice Todorića, koja je odjeknula Hrvatskom. Prvenstveno je shvaćena kao građanska subverzija, a ne umjetničko djelo, što je, kako se sada vidi iz njihovog priopćenja, bio plan kustosica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne smo strane htjele u prvom koraku izbjeći da događaj dobije etiketu umjetničkog, da se o njemu izvještava samo u okviru kulturnih događanja pri čemu smo uočile opasnost da na važnosti izgubi aspekt direktnog izraza frustracije zbog političke i ekonomske situacije u zemlji. S druge strane, zanimalo nas je na koji će način, i hoće li uopće akcija biti interpretirana u medijima", stoji u priopćenju kustosica UrbanFestivala Ane Kutleše, Ivane Hanaček i Marijane Rimanić, naslovljenom "Zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi".

'Kritika poslovanja Agrokora je nezastupljena u medijima'

Sadržaj poruka, nastavljaju, kritički se osvrtao na poslovanje tvrtke Agrokor kroz kratke tekstualne ili slikovne poruke, manje ili više direktno provokativne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama, kao kustosicama ovog projekta, ali ujedno i autoricama jedne od poruka koja se vrtila na Ciboni i osobama koje su zajedno s Rafaelom bile prisutne u trenutku realizacije i odradile tehnički dio priprema, bilo je prije svega važno odaslati u javni (fizički) ali i medijski prostor kritiku poslovanju Agorokora, za koju smatramo da u aktualnom javnom diskursu nije dovoljno zastupljena", navode one.

Vezani članak:

arti-201107010018006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo