ljudi su očajni, rješenja nema / Dalmacijom hara nekoliko čopora vukova, sve su bliže naseljima: Pojeli su i nekoliko pasa

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Napadi vukova u splitskom i zadarskom zaleđu sve su veći problem stočarima koji ostaju bez životinja

26.10.2018.
12:55
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Tjedan dana nakon što se požalio da su mu vukovi ubili tele, Ivicu iz Kotlenica, ali i mještane susjednih mjesta, ponovno su posjetili zastrašujući čopori. Napadi vukova dogodili su se u više mjesta u splitskom, ali i zadarskom zaleđu.

Ministarstvo zaštite okoliša tvrdi da populacija vuka nije prekobrojna, lovci poručuju da treba ponovno temeljito prebrojiti vučju vrstu, a stočari sami traže rješenja jer se više ne nadaju pomoći države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivičinih pedesetak krava opet je posjetio čopor vukova. Tele je uspio spasiti, ali ne i psa.

„Pojeden je cijeli iako je tu bilo još četiri-pet pasa koji su se mogli suprostaviti vuku, tornjak, kangal i kavkaski ovčar, ali svejedno on se pogozbio s moji psom“, kazao je Ivica Điko iz Kotlenice.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekli vikend  vukovi su zadavili i psa na lancu u Biskome, ali i pse dugopoljskih lovaca. Stočari sumnjaju da na tom području haraju 3-4 gladna čopora.

U Hrvatskoj nema 200 vukova

Službena procjena Ministarstva zaštite okoliša je da u Hrvatskoj nema 200 vukova, pa nije dozvoljen ni odstrijel. Lovci smatraju kako treba donijeti novi plan gospodarenja vukom i točno utvrditi brojnost vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da li je to DNK metodom samog uzimanja izmeta, pa još uz to i samim fizičkim  prebrojavanjem. Te onda sa svim znanstvenim činjenicama i činjenicama da iznaći jednu brojnost vuka da znamo o kojem broju govorimo“ rekao je Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Valentino je lani u prosincu izgubio 58 ovaca. Dobio je pomoć od Općine Poličnik, ali od države nije dobio novac ni rješenje o šteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Šteta se procijenila na oko 10 tisuća eura. Pola ovaca je bilo, 60-70 posto je bilo naklano, ostatak je bio na licu mjesta zaklan i te sve ovce su uginule nakon 15 dana“, požalio se Valentino Žilić iz Murvice.

„Ne znam da li ima ikakvoga smisla čuvat ovce. Dugo se čeka naknadu od te države, a država uopće ne reagira na vrijeme niti šalje neko izvješće da li ćete dobiti štetu“, smatra Stipe Žilić iz Murvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako treba obnoviti fond zečeva i divljih svinja  kako se vukovi ne bi zalijetali među stoku.

„Moraju i oni preživjeti, a ako ih neće država da (h)rani, onda ću morat ja“, izjavio je Ivica Điko iz Kotlenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stočari se spremaju za tešku zimu.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo