Zamena premijera bez izbora je moguća i politički legitimna

Vučića mesto premijera ne zanima

15.7.2013.
20:47
VOYO logo

Ukoliko bi u procesu rekonstrukcije vlade bio promenjen i premijer to bi bio presedan u istoriji novijeg srpskog parlamentarizma, ali zakon ne isključuje takvu mugućnost, niti bi to izlazilo iz okvira uporedne demokratske prakse, budući da je u zapadnim demokratijama bilo više takvih slučajeva., piše Blic.

Profesor Ustavnog prava Bogoljub Milosavljević kaže da u zakonu ne postoje prepreke za promenu premijera bez izbora, a da je jedina prepreka tome prosta matematička kalkulacija da li za tako nešto ima potrebne većine u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Onaj ko može da obezbedi 126 glasova, kao i da obezbedi da predsednik poveri mandat za sastavljanje vlade nekoj drugoj osobi, što u našoj situaciji takođe nije problem, taj može da napravi vladu- rekao je Milosavljević Tanjugu.

On je objasnio da bi do promene na mestu premijera teorijski moglo da dođe tako što bi sadašnji premijer podneo ostavku ili tako što bi mu bilo izglasano nepoverenje u parlamentu, što bi međutim rezultiralo i raspadom sadašnje, a stvaranjem nekakve nove vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Najrealnija bi, dakle, bila ostavka. Posle ostavke bi predsednik mandat za sastav vlade poverio nekom drugom, na primer gospodinu Vučiću, ako bi to bila opcija, a onda bi koalicioni partneri izglasali novi sastav vlade- objasnio je Milosavljević.

Zbunjenosti javnosti po pitanju mogućnosti da u procesu rekonstrukcije vlade dođe i do rotacije na premijerskom mestu doprinele su i poruke iz same vlade. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je početkom meseca poručio da bi, da želi da bude premijer, to na ovaj ili onaj način izdejstvovao u roku od 48 sati, "rekonstrukcijom ili izborima", ali da ga to ne zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Dačić je, sa druge strane, komentarišući tu izjavu vicepremijera poručio da promena premijera nije rekonstrukcija vlade već formiranje nove i da je moguće da do toga dođe samo na osnovu rezultata izbora ili formiranja nekih novih koalicija.

Dačić je, međutim, za B92 u nedelju rekao da je spreman da sa koalicionim partnerima razgovara i o premijerskoj poziciji, te da, ako predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji mu je poverio mandat, ili Vučić žele da se menja koalicioni sporazum, mogu to da traže i da će se o tome razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, međutim, naglasio da Vučić, kao političar koji trenutno uživa najveću podršku u javnosti, nijednom nije tako nešto od njega tražio.

Iako je premijera moguće tehnički zameniti bez izbora, postavlja se pitanje političke legitimnosti takvog scenarija, međutim analitičari o toj stvari imaju nepodeljeno mišljenje - da je svaka opcija koja može da dobije većinsku podršku u parlamentu potpuno legitimna sa stanovišta predstavničke demokratije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Mi na izborima ne biramo vladu, već parlament, a onda ostavljamo samom parlamentu da formira većine, tako da su sve opcije koje bi dobile podršku u parlamentu legitimne, bez obzira na to što time biračko telo ostaje bez mogućnosti da se pita o tome kakva će vlada biti formirana -rekao je Milosavljavić.

Na sličnoj poziciji su i profesori Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković i Slaviša Orlović, koji ne vide zakonske, niti bilo kakve druge prepreke da se premijer bez izbora promeni ukoliko se o tome dogovori dovoljna većinu u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojiljković, međutim, upozorava da treba voditi računa o tome da je rekonstrukcija vlade samo nešto manje od novih izbora, i da postoje pregovarački limiti kada se govori o rekonstrukciji vlade.

Njegov je utisak da se zbog paradoksa da vicepremijer Vučić uživa daleko veću podršku javnosti nego sama vlada, pregovarački ulog u procesu rekonstrukcije vlade podiže do te mere da je čak moguće razgovarati i o promeni premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-U igri je sve, ali mislim da se ulozi podižu, a da će u suštini biti sprovedena značajna promena na ministarskim mestima, koja neće zahvatati partijske šefove. Rekonstrukcija znači da ne menjate formulu koja postoji, a formula je napravljena tako da je premijer Dačić, a da se potom ostala mesta raspodeljuju po principu dvostrukih osigurača. To znači da je premijersko mesto pripalo Dačiću ali da većinu ministara ima SNS koja tako uvek može blokirati 'nestašnog premijera- rekao je Stojiljković.

On smatra da će, i pored podizanja uloga, poput izjave predsedanika parlamenta Nebojša Stefanovića da bi Vučić bio najbolje rešenje za premijera, iz procesa rekonstrukcije izaći vlada na čijem će čelu ipak biti Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaviša Orlović nije se usudio da prognozira ko će iz rekonstrukcije izaći na premijerskom mestu, ali u porukama koje se iz političkih krugova plasiraju u javnost prepoznaje nagoveštaje da bi i to mogla biti jedna od tema u rekonstrukciji.

-Ako dođe do ustupanja premijerske funkcije od strane Ivice Dačića to će biti ustupak za očuvanje ministara SPS u vladi, koji su ljudi sa značajnim uticajem u stranci. Sa druge strane, dolazak Aleksandra Vučića na mesto premijera bio bi samo logična preraspodela moći, s obzirom da i građani i članovi vlade njega nazivaju 'prvi' -rekao je Orlović Tanjugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je konstatovao da je promena premijera bez izbora potpuno uobičajena u državama poput Italije, da se tako nešto događalo i u stabilnijim demokratijama, kakva je Velika Britanija, ali, kako smatra, u srpskom političkom kontekstu promena premijera dovela bi u pitanje težišne principe vlade, a tako i stavila pod znak pitanja njeno buduće funkcionisanje.

Orlović je rekao da je u ovom trenutku i dalje moguće očekivati i kozmetičku i suštinsku rekonstrukciju vlade, ali da će, bez obzira na njen ishod, ostati nerešeno pitanje neusklađenosti ozbiljnosti izazova sa kojima se Srbija suočava i kvaliteta kadrova koji su ovoj koaliciji na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo