pomaganje kažnjivo? /

Zakon o stranicma ide na izglasavanje unatoč negativnom mišljenju saborskog odbora

Još u javnoj raspravi Zakon su žestoko kritizirale civilne udruge zbog članka koji kriminalizira pomaganje, čak i iz humanitarnih razloga, osobama s nereguliranim statusom. A kazna iznosi 23.000 kuna i do 60 dana zatvor

14.12.2016.
18:20
VOYO logo

Hrvati su s mnogo razumijevanja dočekali prve izbjeglice. No, ponovi li se ista situacija, svi koji pomažu onima koji su ilegalno prešli granicu, mogli bi biti kažnjeni drakonskom novčanom kaznom pa čak i zatvorom. Propisuje to Prijedlog izmjena Zakona o strancima.

"Sada u zakonu stoji da je nezakonito pomagati ljudima u nezakonitom prelasku granice, boravku i transportu, međutim ono što se sada želi je proširiti na svaki pokušaj pomaganja", kaže Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kritike i iz Bruxellesa, MUP je u Zakon ipak ugradio odredbe europske Direktive koja kaže kako je na svakoj državi da sama odredi hoće li kazniti pomaganje koje je počinjeno iz humanitarnih razloga. 

O prijedlogu Zakona raspravljao je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. HNS misli kako će ovaj zakon srozati ugled Hrvatske kao države koja se humano odnosi prema izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako postavljena zakonska norma praktički kriminalizira svakoga onoga koji pomogne na bilo koji način da se snađu", kaže saborski zastupnik Goran Beus Richemberg (HNS).

"Svaka država ima svoj red i taj red treba poštivat i to se ne može povezivati s humanošću. U državu se ulazi preko državne granice, a humanitarna pomoć se pruža i pružala se do sada", tvrdi saborski zastupnik Ante Sanader (HDZ).

Unatoč negativnom mišljenu odbora, Zakon će na izglasavanje. Tako će na policiji ostati da procijeni je li pomaganje bilo humanitarno ili ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo