Uživo iz Sarajeva /

Zajednička sjednica dviju vlada u Sarajevu: kriza Agrokora jedno od ključnih pitanja

Druga povijesna zajednička sjednica Vlada republike Hrvatske i BiH. Političkim jezikom reklo bi se uspješna - no, uz puno otvorenih pitanja i dogovor da će se o njima razgovarati

7.7.2017.
18:43
VOYO logo

Više od pedeset točaka bilo je na dnevnom redu zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH.

"U Hrvatskoj BiH ima i partnera i prijatelja", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocjena naših odnosa je izrazito prijateljska. Hrvatska je zemlja koja snažno lobira na realizaciji naših najvažnijih ciljeva, a to su EU integracije", kazao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i hercegovine.

Dvije države potpisale su pet sporazuma, a na trosatnoj sjednici jedno od otvorenih pitanja bila je i gradnja Pelješkog mosta - već dogovorenog projekta koji je međutim ponovno sporan u BiH parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi promatramo to pitanje s aspekta neškodljivog prolaza u unutarnje morske vode BiH, prilaska BiH otvorenom moru u skladu s konvencijom UN-a o pravu mora, i 
to je ključno pitanje zašto je formiran jedan tim za pregovore", kazao je Zvizdić.

"Sve što Hrvatska radi sukladno je međunarodnom pravu i u duhu dobrosusjedskih odnosa", izjavio je Plenković.

Što se tiče optužnica za ratne zločine protiv Hrvata, Plenković očekuje razmjenu informacija ali i neselektivan pristup BiH institucija u procesuiranju ratnih zločina. 

"Ne očekujem da te teme opterećuju naše odnose već da kvalitetnom suradnjom riješimo preostala pitanja", kazao je predsjednik Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se pohvalio da u Hrvatskoj nema niti jednog slučaja odlaska Hrvata na ratišta na Bliskom istoku. Zvizdić, pak, nije propustio kritizirati izjavu hrvatske predsjednice da je u BiH u porastu islamski radikalizam.

"Moja je poruka da se prvo pospremi osobno, a onda da se gleda u dvorište drugih. Što se tiče BiH u prošlih 16 mjeseci nije se dogodio niti jedan odlazak BiH državljana na strano ratište, ukupan broj povrataka je 46", kazao je Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su upravo danas građani Neuma blokirali magistralnu prometnicu zbog izoliranosti, iz Sarajeva poručuju da se otvaraju novi granični prijelazi. Također je dogovoreno da građani Federacije mogu bez ograničenja kupovati nekretnine u Hrvatskoj i obratno. Hrvatska je u BiH proteklih godina uložila šest milijardi eura, i najvažniji je vanjskotrgovinski partner. 

"Za Hrvatsku važnije države od BiH nema", istaknuo je Plenković.

Hrvatska očekuje i izmjene izbornog zakona BiH, a i dalje ostaju pitanja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i gradnja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.  

"Smatarmo i dogovorili smo se da će ovo biti jedno redovno održavanje sjednica jer susjedi uvijek imaju o čemu razgovarati", otkrio je Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća zajednička sjednica dvaju vlada održat će se u Hrvatskoj.

Je li bilo riječi i o Agrokoru saznajte u javljanju iz Sarajeva Petra Panjkote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo