PRIJETI KATASTROFA? / Čak 2913 pacijenata ostalo bez izabranog liječnika opće prakse: 'Pa kako ću sada do lijekova?'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

U ovom slučaju navodno je riječ o poslovnoj odluci Doma zdravlja Centar koji je plaćao najam za ordinacije koje su djelovale u Domu zdravlja željezničara te da ova odluka nema veze sa sve većim problemom nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

10.1.2023.
8:37
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve je veći problem s kojim se susreće sve više pacijenata, a neki poput Ivice Putareka iz Zagreba bez svojeg izabranog liječnika obiteljske medicine ostanu doslovno preko noći, i to bez ikakve prethodne obavijesti, piše Novi list.

"U četvrtak sam zvao svoju liječnicu opće prakse za lijekove koji su mi pri kraju, ali nitko se nije javljao. Danas sam išao u Dom zdravlja željezničara da vidim zašto se nitko ne javlja na telefon, da bih od portira saznao da su ukinuli ordinacije opće prakse, među kojima je i ordinacija moje izabrane liječnice. Nitko me nije obavijestio o tome kako bih izabrao drugu i na vrijeme dobio lijekove. Tu su bile tri ordinacije s liječnicima u dvije smjene, znači ostali smo bez šestero liječnika. Od portira sam saznao da je svaki liječnik imao oko 2000 pacijenata, to znači da je 12.000 pacijenata ostalo bez liječnika. Neki su vjerojatno pronašli novog liječnika, mi ostali nismo, a neki još uvijek ni ne znaju da se nemaju kome javiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sad mogu hitno pronaći novog liječnika jer mi trebaju lijekovi?", pita se Putarek ističući pritom kako je 12.000 pacijenata zapravo cijeli jedan grad ljudi.

U ovom slučaju navodno je riječ o poslovnoj odluci Doma zdravlja Centar koji je plaćao najam za ordinacije koje su djelovale u Domu zdravlja željezničara te da ova odluka nema veze sa sve većim problemom nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve češće situacije

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Nataša Ban Toskić mišljenja je da će ovakve situacije biti sve češće i u urbanim sredinama, i to zato što liječnici primarne zdravstvene zaštite odlaze u mirovinu i nema ih tko zamijeniti.

"Godinama upozoravamo na prijeteću kadrovsku katastrofu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U samo nekoliko mjeseci od najavljene reforme u Zagrebu smo ostali bez deset ordinacija primarne zdravstvene zaštite, a slična je situacija i u ostalim županijama", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno imamo dosta kolega koji rade s punih 70 godina, a u odnosu na 2000. godinu ostali smo bez 200 ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Također, 771 liječnik obiteljske medicine od njih 2100 stariji je od 60 godina", upozorava Ban Toskić.

Image
VEĆINA REAGIRA PREKASNO /

Vreba nova smrtonosna pošast, liječnici upozoravaju: 'U Hrvatskoj, u velikim gradovima, prijete nam još gori scenariji!'

Image
VEĆINA REAGIRA PREKASNO /

Vreba nova smrtonosna pošast, liječnici upozoravaju: 'U Hrvatskoj, u velikim gradovima, prijete nam još gori scenariji!'

Ipak zatvorene četiri, a ne šest ordinacija: Imale su 2913 pacijenata

Nakon objave teksta, redakciju portala Net.hr kontaktirao je zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Zagreb-Centar Dragan Makar, koji je pojasnio dio teksta u kome su, kako kaže, "navedeni netočni podaci vezani za broj ordinacija i pacijenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvorene su četiri ordinacije obiteljske medicine (ne šest ordinacija): tri radi odlaska liječnika u mirovinu i jedna radi prelaženja liječnice na novo radno mjesto koje su ukupno imale 2913 pacijenata (ne 12.000 pacijenata)"; kazao je.

Za pojašnjenje je dodao i odgovor koji je dom zdravlja nedavno proslijedio Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve tri ordinacije opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Zagreb – Centar na lokaciji Grgura Ninskog 3 koje navodite u svom dopisu ukinute su s 1. siječnja 2023. godine, kao i jedna ordinacija na lokaciji Runjaninova 4. Naime, Mrežom javne zdravstvene službe u gradskoj četvrti Donji grad predviđeno je 20 timova opće/obiteljske medicine, a ugovoreno je njih 69, odnosno u Mreži je višak od 49 timova, dok istovremeno veliki broj tih timova nema upisan ni standardan broj osiguranika koji u obiteljskoj medicini iznosi 1.700. O odluci je obaviješten i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s upitom o mogućnosti automatskog prebacivanja osiguranika u druge ordinacije koje nemaju popunjen standardni tim. Međutim, sukladno odredbama Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora primarne zdravstvene zaštite (NN 147/2014), svaka osigurana osoba ima pravo slobodnom voljom odabrati doktora primarne zdravstvene zaštite, u pravilu, prema mjestu svoga prebivališta, odnosno boravišta u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili ordinaciji ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse.

Osiguranici su o ukidanju ordinacija pravovremeno obaviješteni osobno od strane zdravstvenog osoblja koje je radilo u navedenim ordinacijama kao i putem informacija na internetskim stranicama Doma zdravlja Zagreb – Centar te samim lokacijama, uz navođenje popisa ordinacija u sustavu Doma zdravlja Zagreb – Centar na obližnjim lokacijama Runjaninova 4, Kumičićeva 5 te Ulica kneza Borne 3, koje su u mogućnosti upisati nove pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Dom zdravlja Zagreb – Centar osigurao je mogućnost da se osiguranicima izravno na lokaciji Grgura Ninskog 3 na njihov zahtjev ustupi zdravstveni karton u papirnatom obliku, a svakom osiguraniku koji se osobno ili pisanim putem obrati ravnateljstvu s upitom vezanim za odabir novog liječnika te preuzimanje zdravstvenog kartona pruža se adekvatna informacija, uz opciju slanja zdravstvenog kartona novoizabranom liječniku. Djelatnici na porti Grgura Ninskog 3 u skladu s gore navedenim okolnostima također pružaju osiguranicima sve potrebne obavijesti. Za sve osiguranike u slučaju hitnosti, osigurana je mogućnost produženja redovne terapije ili drugih hitnih radnji do odabira novog liječnika.

Slijedom svega navedenog, smatramo kako je Dom zdravlja Zagreb – Centar poduzeo sve radnje u svojoj mogućnosti kako bi se u novonastaloj situaciji osiguranicima olakšao izbor novog liječnika obiteljske medicine", navodi se u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo