A oni koji žive od svog rada? / Zagrepčani, statistički sve ste bogatiji, imate bolje plaće nego Portugalci, Grci, skoro kao Estonci i Slovenci

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Naravno da je riječ o ironiji, jer se u računici na svakom koraku saplićemo o 'sindrom sarme'. Ali, gledajući generalno, brojke su ipak zanimljive

7.7.2022.
10:16
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 8815 kuna, što je porast za 6,6 posto u odnosu na travanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, izvijestila je HINA.

Zagrepčani će sigurno biti još sretniji, prisjetivši se vijesti od prije mjesec dana, po kojoj je prosječna plaća u Zagrebu za ožujak ove godine bila čak 8917 kuna, odnosno 6,8 posto viša nego u ožujku 2021. Nacionalno, pak, prema DZS-u, prosječna plaća za ožujak 2022. bila je 7607 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOŽE LI GORE? /

Na minimalcu od 3915 kuna čak 52 tisuće radnika. Hrvatska je peta najgora po visini minimalne plaće u EU

Image
MOŽE LI GORE? /

Na minimalcu od 3915 kuna čak 52 tisuće radnika. Hrvatska je peta najgora po visini minimalne plaće u EU

Pretvoreno u eure to je za Zagreb 1175 eura, a za Hrvatsku 1014 eura. A tako gledajući i potom uspoređujući s Eurostatovim podacima iz nadležnih nacionalnih agencija po Europi, dolazi se do slike o tome kako u odnosu na različite dijelove Europe žive stanovnici Zagreba, a kako oni s plaćom na nacionalnom prosjeku.

Niti Zagreb, još manje Hrvatska, ne mogu se mjeriti s prosječnim neto plaćama od preko dvije (Finska, Švedska, Francuska), tri (Irska, Austrija), četiri, pa čak i pet tisuća eura (npr. Švicarska i Monako).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački prosjek bolji je, međutim, od Portugala (1169 eura), od Grčke (1116 eura), svakako i od Malte (1021 eura), te samo malo zaostaje za Slovenijom (1306 eura), Estonijom (1214 eura), Češkom (1245 eura)… Zagreb je prema tim podacima na putu da možda i dobrano prije zacrtane 2025. godine dostigne prosječnu plaću od sindikalnih 1500 eura.

Problem je u tome što je prosječna plaća u još uvijek izrazito raslojenom društvu nešto što je dosižno samo manjem broju ljudi, kamoli plaće više od prosječne, po principu da, ako jedan jede meso, a dvojica kiseli kupus, u prosjeku sva trojica zajedno jedu sarmu. Ako im se čini drugačije, statistika sliježe ramenima i poručuje im da pate od deluzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome u prilog posebno ide to da je Hrvatska po situaciji s minimalnom plaćom peta najgora u Europskoj uniji, o čemu je RTL već pisao, da se ne spominje i to da je na minimalcu čak 52.000 radnika, a da je de facto na miminalcu, na plaćama tek nekoliko desetaka više kuna, još daljnjih stotinjak tisuća radnika, čime se dolazi do poraznih okolnosti po računanje prosječne plaće, dolazi se do priče o jako raslojenom društvu s puno siromašnih i bitno tanjom manjinom dobrostojećih i bogatih. Tako i u Zagrebu ima nemalo radnika na minimalcu.

Kada je Lider u rujnu prošle godine objavio top deset tvrtki s najvišim plaćama u Hrvatskoj, svih deset imalo je svoje centrale u Zagrebu. Ono što je nedavno otkrila Danica.hr, da među TOP 10 ove godine ulaze i dvije splitske tvrtke, i to na prva dva mjesta, također vjerno ne oslikava prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tvrtkama sa samo dva (Golar viking), odnosno samo jednim zaposlenim (Mejaši prvi), tako da sam vrh po prosječnim plaćama na korporativnim razinama, i dalje redom drže tvrtke iz Zagreba.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo