OGORČENI TOMAŠEVIĆEVIM REZANJEM /

Vijećnici zagrebačkih kvartova ne skrivaju nezadovoljstvo: 'Ni sad nisam dovoljno plaćen'; 'To je apsurd, cijeli dan šljakamo'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Najave ušteda na naknadama vijećnika u gradskim četvrtima i mjesnim odborima nisu svima dobro sjele

21.7.2021.
12:59
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je, prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Odbor za izbor i imenovanje izglasao da se vijećnicima četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto, čime bi se uštedjelo 16,5 milijuna kuna, pojavio se i otpor među dijelom vijećnika.

"To je apsurd. Predsjednik Skupštine može imati plaću kao saborski zastupnik, a mi nek’ se slikamo. Ja sam samo u proteklih sedam dana imao 20 koordinacijskih sastanaka, što s MUP-om zbog prometnih gužvi, što s mjesnim odborima, gradonačelnikom, komunalnim redarima, Čistoćom… I još utorkom primam građane. Cijeli dan šljakamo, a sad bismo imali i smanjene naknade", ogorčen je bio nezavisni predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme, Krešimir Kompesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40 milijuna kuna godišnje

Nije on jedini nezadovoljan među 1650 vijećnika u 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Za njih se godišnje izdvaja 40 milijuna kuna, jer se naknade kreću od 750 kuna za vijećnike u mjesnom odboru, do 1700 kuna u gradskoj četvrti. Predsjednici tih vijeća dobivaju od 2500 do 5000 kuna.

Image
'UVIJEK ĆE SE NETKO ŽALITI' /

Tomašević na presici objavio kada zamrzava mjeru roditelja odgojitelja: 'Želimo vidjeti demografske učinke. Nitko ne treba biti iznenađen'

Image
'UVIJEK ĆE SE NETKO ŽALITI' /

Tomašević na presici objavio kada zamrzava mjeru roditelja odgojitelja: 'Želimo vidjeti demografske učinke. Nitko ne treba biti iznenađen'

"Smatram kako ni sad nisam dovoljno plaćen. U djelokrugu imam 46 mjesnih odbora, možete misliti onda koliko je to posla. Svaki dan odradim puno radno vrijeme. Možemo mi raditi i volonterski ako je potrebno, ali ovdje govorimo o predsjednicima četvrti koji imaju velik posao. Sad mi je naknada oko 5000 kuna neto, a sa smanjenjem imat ću manje od 3000, i to za posao gdje sam maksimalno angažiran", govori za Večernji Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća GČ Sesvete iz redova stranke BM365.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki nemaju ništa protiv

No, njegovi stranački kolege, pa i neki članovi HDZ-a, poput Stanka Gačića iz Maksimira, nemaju ništa protiv rezanja naknada i stezanja remena.

"Mislim da je posao predsjednika Vijeća četvrti prevelik da bi se rezala naknada, ali ako je ovo potez u duhu uštede i u solidarnosti s ostatkom zemlje, onda ću se složiti da kolektivno stegnemo remene", govori Jadranko Baturić (BM365) iz četvrti Novi Zagreb – zapad, s kojim se slaže i njegov stranački kolega Dejan Kljajić iz Podsused – Vrapča.

To je samo dio mjera ušteda koje je Tomašević najavio u kontekstu skorašnjeg rebalansa proračuna. "Dali smo uputu svim gradskim uredima da predlože svoje načine uštede, ali nismo bili zadovoljni prijedlozima pa smo išli u novu analizu. Više će se znati idući tjedan, a rebalans će, po planu, biti pripremljen u rujnu", poručio je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo