TOMAŠEVIĆ SE BACIO U ČIŠĆENJE / Zagreb odabrao ponude za kupnju drobilice i usitnjavača: Glomazni otpad će skladištiti kod - Pripuzovog partnera

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dok se Petar Pripuz pita zašto Tomašević nije prihvatio njegovu ponudu za besplatno skladištenje otpada, Grad je za to angažirao tvrtku Unija Nova i krenuo u nabavu strojeva

18.8.2021.
16:46
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačlenik Tomislav Tomašević u utorak je obznanio javnosti kako je dogovorio posao privremenog zbrinjavanja glomaznog otpada s tvrtkom Unija Nova iz Sesvetskog Kraljevca. Iako je u svojevrsnom sukobu s Petrom Pripuzom, vlasnikom grupacije C.I.O.S., koja se bavi gospodarenjem otpadom, čini se kako mu to ovaj put nije bilo bitno. Naime, Unija Nova je lani sudjelovala u natječaju za biootpad s tvrtkom Ce-za-r, koja pripada Pripuzovoj grupaciji.

Pripuz posljednjih dana često istupa protiv gradonačelnika Tomaševića i njegove vizije rješavanja pitanja otpada u gradu. Pogotovo se to odnosi na poništavanje gotovo 100 milijuna kuna vrijednog natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se i sam prijavio. Štoviše, ponudio je Gradu Zagrebu besplatno skladištenje glomaznog otpada, na što je Tomašević "zažmirio". Ipak, pohvalio je dogovor sa svojim poslovnim partnerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMAŠEVIĆ OTKRIO GDJE ĆE IĆI GLOMAZNI OTPAD /

‘Pronašli smo lokaciju, Čistoća danas počinje s odvozom s ulica’

Image
TOMAŠEVIĆ OTKRIO GDJE ĆE IĆI GLOMAZNI OTPAD /

‘Pronašli smo lokaciju, Čistoća danas počinje s odvozom s ulica’

"Pozdravljam dogovor koji je postignut i za pohvaliti je gospodina Keblara, vlasnika Unije Nove, da je i on pokazao društvenu odgovornost kao što je i Ce-za-r svojevremeno putem medija ponudio Gradu da će bez naknade uskladištiti sve količine glomaznog otpada. Pritom, osobno poznajem gospodina Keblara jer su naše firme zajedno sudjelovale na brojnim natječajima i mogu sve najbolje reći o firmi", komentirao je Pripuz za Jutarnji.

Stižu drobilica i usitnjava otpada

No, taj dogovor bit će kratkog vijeka, svega 75 dana. Naime, gradonačelnik planira nabaviti drobilice otpada, a Grad Zagreb odabrao je u srijedu najpovoljnije ponude za kupnju drobilice i usitnjavača glomaznog otpada, opreme kojom će gradska tvrtka Čistoća posao oporabe glomaznog otpada, umjesto privatnih tvrtki, preuzeti na sebe, a za kupnju se izdvaja nešto manje od šest milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva stroja ukupno su vrijedna nešto manje od šest milijuna kuna, a njihova nabava sufinancirat će se, prema ranije potpisanom ugovoru, iz fondova Europske unije, i to u iznosu od 50 posto, doznaje se iz Gradske uprave. Odluka je donesena nakon što je prošli utorak gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio javni natječaj za oporabu glomaznog otpada. Tada je najavio da će taj posao od sada, umjesto privatnih tvrtki, raditi gradska tvrtka Čistoća, istaknuvši da će se tako, prema procjeni Čistoće, uštediti oko 33 milijuna kuna godišnje na glomaznom otpadu.

U odluci o odabiru koju je potpisao Tomašević navodi se da je otvoreni postupak javne nabave bio podijeljen u grupe, u jednoj je tražena ponuda za kupnju mobilne drobilice za građevinski otpad, a u drugom mobilnog usitnjivača za glomazni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpovoljniju ponudu za kupnju mobilne drobilice dala je tvrtka Lager Bašić iz Donjeg Stupnika, u vrijednosti 3.146.000 kuna bez PDV-a, a za mobilni usitnjavač najpovoljnija je bila ponuda tvrtke O-K TEH iz Zagreba u iznosu od 2.749.000 kuna bez PDV-a. U javnom natječaju pristigle su još dvije ponude, no tvrtka GRA-PO iz Gornjeg Stupnika za nabavu drobilice ocijenjena je kao nepravilna jer nisu dostavili tehničku specifikaciju, a nepravilnom je ocijenjena i ponuda grupe TEKNOXGROUP HRVATSKA iz Zagreba jer nisu upotpunili svoju ponudu koju je tražio Grad Zagreb.

Pripuzove zamjerke

Ipak, Pripuz se pita zašto Tomašević nije prihvatio njegovu ponudu. Naime, za skladištenje glomaznog otpada, koje mu je nudio bez naknade, Grad Zagreb sada mora Uniji Novoj platiti 195.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unija Nova se pojavila kao jedan od ponuditelja na prošlogodišnjem natječaju za zbrinjavanje biootpada vrijednom 75 milijuna kuna u zajednici s tvrtkama Ce-za-r i Eko-Flor Plus, koje pripadaju grupaciji C.I.O.S., ali posao nije dobila jer je poslala najskuplju ponudu od 71 milijun kuna.

Riječ je o obiteljskoj tvrtki koju vodi Damir Keblar, a koja dosad nije imala nikakve poslove sa Gradom Zagrebom. Godišnji prihodi su im oko 50 milijuna kuna, a redoviti posao dala im je Hrvatska pošta, koja je kod njih ugovorila zbrinjavanje neopasnog tehnološkog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomašević je u utorak poručio da “ne želi komentirati ironična priopćenja”, odgovarajući na priopćenje C.I.O.S.-a u kojem stoji da su oni bezveze uložili "1,4 milijarde kuna u infrastrukturu niti zapošljavati tisuću radnika – ako će dvije drobilice sada riješiti problem glomaznog otpada”. Apelirao je i na građane da prijave sva nelegalna odlagališta glomaznog otpada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo