IZBACIO PRIPUZA IZ IGRE? / Tomašević o glomaznom otpadu: 'Poništio sam natječaj. Imamo rješenje i nije mi jasno kako to nikome ranije nije palo na pamet?'; Otkrio što su radili privatnici

Poništio sam da se privatnim koncesionarima na sljedeće dvije godine daje glomazni otpad, kazao je Tomašević

13.8.2021.
11:55
VOYO logo

U predvorju zagrebačke Gradske uprave gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je svoj plan rješavanja problema odvoza glomaznog otpada. Planira iz igre izbaciti privatnike, a sve će raditi gradske tvrtke. Poništio je postojeći natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada koji je raspisan u prosincu prošle godine.

Rekao je da se sada ne odvoze samo madraci, tepisi i tapecirani namještaj, a ne sav glomazni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugovor je iskorišten količinski. Sporazum vrijedi do siječnja, ali količina koja je njime propisana je već konzumirana", kazao je i dodao da je tojer se nakupila velika količna glomaznog otpada zbog obnove nakon potresa.

"Novi natječaj za sljedeće dvije godine je bio raspisan u prosincu, a ponude su otvorene u siječnju ove godine. Od siječnja do lipnja nitko iz prošle Gradske uprave ni iz Holdinga nije htio donijeti odluku", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOMILANJE GLOMAZNOG OTPADA /

Tomašević progovorio o problemima s Pripuzom: 'Nema obnavljanja ugovora, pogodbi i pregovaranja, postoji samo jedno'

Image
GOMILANJE GLOMAZNOG OTPADA /

Tomašević progovorio o problemima s Pripuzom: 'Nema obnavljanja ugovora, pogodbi i pregovaranja, postoji samo jedno'

"Možemo samo nagađati zašto ta odluka nije donesena. Polovicom lipnja, kada smo izabrali novu Upravu Holdinga to smo saznali i počeli smo tražiti alternativna rješenja. U dva mjeseca smo radili pripreme da Čistoća sama zbrinjava glomazni otpad bez potrebe privatnih poduzeća kojima se plaćaju basnoslovne cijene", kazao je.

'Čistoća je godinama tražila da im se kupi drobilica'

Tomašević je taj natječaj, koji stara Gradska uprava nije završila, sada poništio i krenuo s uvođenjem svoga rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donio sam odluku o poništenju natječaja zbrinjavanje glomaznog otpada. Poništio sam da se privatnim koncesionarima na sljedeće dvije godine daje glomazni otpad", kazao je.

Naglasio je da Zagreb ima najvišu cijenu zbrinjavanja glomaznog otpada u Hrvatskoj. Objasnio je proceduru kako se to radilo - Čistoća bi pokupila glomazni otpad i predala privatnim poduzećima. "Oni bi razdvojili vrijedne sirovine koje mogu prodati na tržištu, ostala bi polovica tog otpada i oni bi u drobilici samljeli taj ostatak i stavili na gradsko odlagalište na Jakuševcu", kazao je. Dodao je da je Čistoća godinama tražila da im se kupi drobilica, no tim njihovim zahtjevima nije udovoljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su u poništenom natječaju bile dvije ponude - Reoma grupe i Cezara. "Oni su bili zajedno u dijelu poslova sa Zagrebom", kazao je Tomašević. "Nova ponuda Cezara bi iznosila 125 milijuna kuna, a Reoma Grupe 89 milijuna kn", kazao je.

Dodao je da su od lipnja pripremili plato za izdvajanje glomaznog otpada, početkom srpnja su već počeli razdvajati. "Isprobali smo drobilicu da vidimo kako bi to funkcioniralo i napravili financijsku analizu. Ponude za kupnju drobilica su otvorene 30. lipnja. Za donošenje odluke postoji procedura i čekamo da državne institucije dostave dokumentaciju, što bi moglo biti sljedeći tjedan", rekao je i dodao da se Zagreb kreće prema tome da se iz EU fondova kupe dvije drobilice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspisali su jednostavnu javnu nabavu za najam drobilica i očekuju da će biti krajem drugog tjedna. "Tada ćemo imati drobilicu u najmu i to će biti prijelazno rješenje", kazao je Tomašević.

'Molim građane za strpljenje'

"Molim građane za još malo strpljenja dok to ne počne funkcionirati. Novim sustavom ostvarit ćemo iznimne uštede", rekao je Tomašević. "Za milijun kuna smo smanjili mjesečni trošak. Procjena je Čistoće da, ako će se u našim drobilicama mljeti otpad, taj trošak pasti na pola milijuna kuna sa 3,1 milijuna", kazao je Tomašević i dodao da će na godišnjoj razini uštedjeti oko 33 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi jasno kako nikome nije ranije palo na pamet da se kupi drobilica", rekao je Tomašević i dodao da imaju rješenja i ako će se odugovlačiti ta procedura.

"Različitim poduzećima prodajemo drvo, metal i druge sirovine. Što se tiče plastike tu vrijedi ugovor s tvrtkom Cezar, mislim da je 1200 kn po toni koliko plaćamo zbrinjavanje plastike. Tu ćemo raspisati novi natječaj. Tu nemamo izbora nego moramo raditi s privatnim poduzećima", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da ćemo građanima uštedjeti toliki novac koji sada curi privatnicima, očekujem da će se malo strpjeti", kazao je Tomašević. "33 milijuna ušteda će ući u sustav i od toga će imati koristi građani. S tim novcem se može napraviti novi vrtić", kazao je.

Ponuda Cezara u ovoj javnoj nabavi je još za trećinu veća od ranije

"Ponuda Cezara u ovoj javnoj nabavi je još za trećinu veća od ranije. A Zagreb već sada plaća najvišu cijenu", kazao je Tomašević. "Krajnji cilj je ono što smo obećali, da sve što gradska poduzeća mogu jeftinije raditi, to i rade", rekao je Tomašević i dodao da je nebitno o kojem privatnom poduzeću se tu radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije stvar da nemamo izbora, imamo izbora. Možemo vlastitim kapacitetima raditi taj posao", kazao je i dodao da je kupnja drobilice trajno rješenje. "I dosad su privatnici to vozili na Jakuševac", rekao je Tomašević. "U konačnici želimo da cijeli glomazni otpad zbrinjava Čistoća", kazao je.

"Što se tiče kompostane, ja smatram da nam treba. No ključno pitanje je gdje će ona biti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo