pravi procvat / Zagreb postao prava turistička destinacija: i ove godine broj posjetitelja u porastu

Ljeto još nije ni počelo, a Hrvatska je prepuna turista. Već dugo hit nije samo obala, nego i Zagreb, koji dobiva pohvale iz svih svjetskih medija

12.6.2015.
19:20
VOYO logo

U 2015. godini Zagreb doista izgleda kao milijunska metropola. Sve više to shvaćaju i turisti. 

Koji god razlog bio, stranaca je 10 posto više nego lani. I tako je iz godine u godinu. Zagrebačkim ulicama ove godine već je proštetalo 250.000 stranaca, a pet godina prije bilo ih je točno dvostruko manje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procvat su zato doživjeli i hosteli. Prije pet godina bilo ih je samo devet, danas ih je 45. I to ne bilo kakvih - dizajnom jedan ljepši od drugog, a spavanje neusporedivo jeftinije nego u hotelu.

"Najjeftinije su ove zajedničke sobe. Mi imamo osmerokrevetnu dormicu, trenutno je cijena 90 kuna, a najskuplja je privatna soba privatna 360 kuna", prokomentirao je voditelj hotela Lovro Novinc. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađi gosti diktiraju i drukčije sadržaje. Turistima više nije dovoljna Crkva Svetog Marka i klasični Zagreb. Otvaraju se kafići, restorani, originalna mjesta kao što je Muzej prekinutih veza - svojedobno europski muzej godine. Oni pomno broje, svake godine uspomene bivših ljubavi dođe pogledati 20% više ljudi. Opet uglavnom stranaca.

"Prošle godine smo imali 65.000 posjetitelja, od čega su 91 % bili turisti. Da njih nema, imali bi 5.000 posjetitelja godišnje", 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se slažu kako se Zagreb drastično promijenio, no pitanje je jeli ta promjena dovoljna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo