Slabije snage /

Zagreb je do ponedjeljka u podne doživio 57 potresa! Većinom magnitude do 3 stupnja po Richteru

Image
Foto: RTL

Nakon jačeg potresa u pravilu je moguće ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti

23.3.2020.
13:35
RTL
VOYO logo

Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Velika materijalna šteta

Najsnažniji potresi, koji su u dijelovima Zagreba prouzročili veliku materijalnu štetu, dogodili su se u nedjelju, počevši s prvim i najsnažnijim udarom u 06,24 sati od 5,5 po Richteru, drugi u 07,01 sati jačine 4,8 i posljednji jačeg intenziteta od 3,4 u 07,41.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga uslijedilo je sedam slabijih potresa, počevši u 08,11 sati intenziteta 2,1 te posljednji jačine 3,0 po Richteru u 10,11 sati. Do kraja nedjelje Zagreb su pogodila još dva potresa u 16,15 i 19 sati, kojima je intenzitet bio 2,8 i 2,9 po Richterovoj ljestvici.

Ni ponedjeljak nije prošao mirno, EMSC je od ponedjeljak kasno u noći zabilježio do podneva ukupno šest novih potresa. Prvo podrhtavanje bilo je u 01,59 sati, a sat vremena poslije uslijedio je snažniji udar od 3,0 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji potres na zagrebačkom području zabilježen je danas u 11,12 sati te je bio jačeg intenziteta od 3,3 po Richterovoj ljestvici. Dežurni seizmolog Tomislav Fiket za Hinu je rekao da slabiji potresi, u većini slučajeva magnitude do 3 stupnja po Richter, ne bi trebali strukturno oštetiti građevine, usporedivši ih s kamionom koji prolazi ulicom. Nakon jačeg potresa u pravilu je moguće ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti od glavnoga udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo