'ANTIGENSKI TESTOVI SADA SU MNOGO POUZDANIJI': / Opet više od 900 novozaraženih u metropoli; Ukida se online naručivanje za Velesajam

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Zagrebu je danas, prema preliminarnim brojkama, više od 900 novozaraženih koronavirusom

2.11.2020.
8:37
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", rekla u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a da je prema preliminarnim brojkama, u protekla 24 sata više od 900 osoba pozitivno na koronavirus u gradu Zagrebu. U subotu je "drive-in" radio četiri, a jučer dva sata. Tijekom ovog vikenda uzeto je više od 650 briseva građana.

Pojasnila je da su se intenzivirala testiranja, vikend ne utječe na broj pozitivnih. Nalaz PCR testa dobije se unutar 48 sati od testiranja. Tijekom vikenda su se, rekla je Šikić, provodili uzorci za PCR testiranje i za brze antigenske testove, za sada je podudarnost odlična. Naglasila je da su antigenski testovi sada mnogo pouzdaniji nego na početku koronakrize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINJANI SE COVIDA NE BOJE: /

Došli su na misu usprkos zaraženim fratrima: 'Kiselog kupusa i luka i nema korone'

Image
SINJANI SE COVIDA NE BOJE: /

Došli su na misu usprkos zaraženim fratrima: 'Kiselog kupusa i luka i nema korone'

Testiranje antigenskim testovima

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš je rekla da će se brzi antigenski testovi najprije uvesti na najposjećenijim "drive-in" lokacijama za testiranje, a to su NZJZ "Dr. Andrija Štampar, Klinika za infektivne bolesti i HZJZ u Rockefellerovoj 2. Dodala je da ti testovi imaju smisla i bit će aplicirani jedino kod osoba koje imaju izražene simptome te da će se na tim punktovima raditi trijaža.

"S obzirom na to da će se na ovim lokacijama (...) raditi brzi antigenski testovi, na Velesajmu ćemo i dalje primati većinom ljude koji nemaju simptome, a treba im PCR test iz nekog razloga. Pozivam ljude koji imaju simptome da se javljaju na ove tri lokacije jer tamo će se raditi brzi antigenski testovi isključivo za one koji imaju simptome", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bubaš je rekla da će se ti brzi testovi moći raditi i preko uputnice, a kada se formira cijena, onda će se moći i platiti. Za Velesajam će se, dodala je, ukinuti online naručivanje. Tamo je mlada, uhodana ekipa koja ima terenskog iskustva.

Situacija u Osijeku nije tako dramatična

Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek, rekao je da je u KBC-u Osijek situacija nepromijenjena u odnosu na jučer. "Popunjenost je oko 60%, a mi imamo trenutačno oko 120 hospitaliziranih bolesnika, s tim da to nije tako dramatično, iako brojke rastu iz dana u dan", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je dobru suradnju s bolnicama u blizini osječkog KBC-a te zbog toga uspijevaju dobro odgovoriti na događaje. Njihovi kapaciteti se, dodao je, mogu proširiti i sada su osigurali 200-injak kreveta, javlja HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo