rasprava u saboru /

Žagar: 'Brodogradnja će nam se svesti na - Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hrvatska ima 1434 broda upisana u hrvatske upisnike, po čemu je "srednje velika europska zastava"

3.10.2018.
11:21
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov podsjetila je u srijedu u Hrvatskom saboru na nedavni napad na njezine stranačke kolege Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, nazvavši takav čin "primitivnim i kukavičkim", a pridružio se zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin nazvavši počinitelje "huljama".

"Primitivan, prostački i anticivilizacijski, nadasve kukavički čin bacanja hrane na ljude samo je nastavak kampanje koja poprima elemente histerije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i SDSS-u", kazala je Jeckov tijekom iznošenja stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno zabrinjava, dodala je, da nitko nije vidio napadača i nitko nije htio svjedočiti.

"Zar baš nitko nije bio spreman svojevoljno dati iskaz institucijama o tom nemilom događaju. To je najdublji problem, odsustvo osjećaja da treba pomoći ljudima u nevolji. Okrenuti glavu i praviti se da se ništa nije dogodilo gotovo je jednako kao i učestvovati u tome", rekla je Jeckov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smijemo smatrati normalnim da se ljude pljuje po ulici, da ih se gađa hranom samo zato što su pripadnici nacionalne manjine ili misle drugačije, poručila je.

"Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici"

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je osudio napad na Pupovca i Miloševića.

"Kukavice i hulje su oni koju dižu ruku, pa makar simbolički, bacajući hranu, i onda se sakriju u gomili. Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici i onda kada kreneš prema njima redovito ubrzaju hod i bježe", kazao je Radin.

"Huljama" je nazvao i one koji u kolumnama potiču na nasilje, kao i televizijske voditelje emisija "u kojima se ne zna tko je gost, a tko voditelj, i koji su najčešće agitatori niskih strasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva etnički motivirana agresija je Balkan, endemički gen, i stigao je u centar Zagreba. Klub nacionalnih manjina osuđuje čin agresije, prezire one koji ga potiču i one koji ga komentiraju likujući", rekao je Radin.

Demetlika: Zakon o izvanrednoj upravi primijeniti na Uljanik i 3. Maj

Saborski zastupnika Tulio Demetlika (IDS) upozorio je u srijedu u Saboru na dramatičnu situaciju u brodogradilištima i zatražio od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Situacija u Uljaniku i 3. maju je iz dana u dan sve teža i radnici se pitaju hoće li za 10-ak dana dobiti plaću kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom. Kanadski naručitelj otkazao je narudžbu za jedan brod i dao naznake da bi u roku dva tjedna moglo doći do otkazivanja ostalih naručenih brodova. Račun Uljanika je jučer ponovno blokiran, a sindikati najavljuju novi štrajk. Okolnosti u kojim Uljanik posluje su dramatične i Vlada hitno mora poduzeti mjere koje će spriječiti daljnje urušavanje poslovanja", poručio je Demetlika u slobodnom iznošenju stajališta.

"Vlada odugovlači s mogućim rješenjima i dubi dragocjeno vrijeme. Nezainteresiranost i ignorancija koju Vlada pokazuju oko ovog problema dovest će u opasnost radna mjesta više od 4 tisuće radnika", upozorio je.

Zatražio je zato da Vlada pod hitno uputi u proceduru izmjene zakona takozvanog "'lex Agrokor' kako bi se on mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se ta brodogradilišta spasila od stečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žagar: Brodogradnja će nam se svesti na "Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj"

Saborski klubovi podržali su u srijedu prijedlog izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, no nezavisni Tomislav Žagar izrazio je bojazan da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, pa će završiti kao u pjesmi Hladnog piva - "Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj".

Vlada je prepoznala pomorstvo kao segment koji pruža veliki potencijal razvoja, rekla je zastupnicima državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je izmjena zakona jačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, osnažiti položaj i konkurentnost pomoraca na domaćem i međunarodnom tržištu, atraktivnost hrvatske zastave za upis brodova u naše upise, te uskladiti nacionalno zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, kaže Markovčić Kostelac.

Hrvatska ima 1434 broda upisana u hrvatske upisnike, po čemu je "srednje velika europska zastava". S 22.000 aktivnih pomoraca treća smo pomorska nacija u Europi, a u hrvatskim se lukama godišnje pretovari 23 milijuna tona tereta, dodala je.

"Želimo privući upis velikih jahti u hrvatske upisnike, čime bi one dulje boravile u Hrvatskoj, a time se otvara prostor za nova radna mjesta", rekla je državna tajnica.

Brodogradilišta Uljanik, 3. maj, pa čak i Trogir su u ozbiljnim poteškoćama. Razmišlja se da se veći dio brodogradilišta zatvori i da se bavimo turističkom djelatnošću. U tom smjeru je i poticanje jahti da se upisuju ovdje, gdje će biti na remontu, čime se poručuje da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav Žagar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto brodogradilišta "Zimmer frei"

"Neće biti dobro da završimo kao u pjesmi 'Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj'", rekao je nezavisni Tomislav Žagar.

Ipak, hvaleći predloženo, zaključio je: "Bolje je imati nešto od nečega nego ništa od ničega".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Beus Richembergh (Glas) istaknuo je, hvaleći predložene zakonske izmjene, da jedan vez generira jedno radno mjesto, jer iza njega stoji cijeli niz djelatnosti.

Iako je uvjeren da će izmjene Pomorskog zakonika unaprijediti konkurentnost domaćeg brodarstva na međunarodnom tržištu, upozorio je na prostor za korupciju, posebice kada je riječ o marinama.

Jedino je zajedničko svim hrvatskim marinama da se nalaze na obali i da se u njima vežu brodovi, a sve ostalo je različito.

"Trpimo samovolju, pa je tako u Zadru jedna tvrtka, koja je koncesionar velike marine, otišla u stečaj i danas netko ubire naknadu za vezivanje plovila, a ne znamo tko”, upozorio je Beus Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako je Vlada u cijelosti prihvatila prijedloge Sindikata pomoraca, pa i oko "pravila 183 dana", koliko je pomorac u međunarodnoj plovidbi, oslobađajući ga plaćanja poreza na dohodak.

Izmjenama bi se trebale smanjiti administrativne barijere, otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a osnažuju se i rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata, kao i spremnost za reagiranja u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beus Richembergh pozvao građane na političku akciju

 Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh pozvao je u srijedu u Saboru sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji i žele promjenu na organizirani politički otpor i akciju.

"Dižem glas protiv ignoriranja očitih dokaza da je društvo izravnom ugroženo zlouporabom funkcija države. Najnovije afere pokazuju da zapravo nijedna institucija u Hrvatskoj nije ni sigurna ni stabilna ni neovisna", kazao je Beus Richembergh.

"Nema institucije koja nije kontaminirana u različitim aferama, od policije, DORH-a, sudstva, poručuje nam se da je krivokletsto i laž dopušteno, da se ne radi o kaznenim djelima, da se mogu zataškavati najozbiljnije afere kršenja zakona, da se nastavlja s klijentelizmom i crony (ortačkim) kapitalizmom", rekao je Beus Richembergh dodavši da to pokazuje "svu jad i bijedu profila naše zemlje kao najjadnije članice EU-a"

Pozvao je zato sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji na organizirani politički otpor, političku akciju. "Samo glasom na izborima moguće je mijenjati situaciju kakva jest. Vrijeme je za osvješćivanje", poručio je tijekom iznošenja stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostov Tomislav Panenić u slobodnom govoru govorio je o pločama na državnim zgradama u Vukovaru, kazavši kako više ploča nema, ni na ćirilici ni na latinici.

HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se na predstojeće izbore u BiH naglasivši da su hrvatskom narodu predstavnike u nekoliko navrata birali većinski Bošnjaci. Pozvao je sve predstavnike političkog života da omoguće svim narodima u BiH, posebice hrvatskom narodu, izbor legitimnih predstavnika utemeljen na glasovima hrvatskih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Batinić (HNS) osudio je pak izjave Kristine Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj o tome da je sadržaj svjedodžbi promijenjen zbog Istanbulske konvencije.

"To je notorna laž", kazao je Batinić pojasnivši da je izgled svjedodžbi definiran prije godinu dana pravilnikom i da nema veze s Istanbulskom konvencijom.

U obranu Kristine Pavlović stao je Hrvoje Zakanović (Hrast) koji je prozvao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za "srljanje  u katastrofu obrazovanja".

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo