ZADRANI OSMISLILI APLIKACIJU KOJI POKAZUJE KAKO ĆE IZGLEDATI SEZONA: / 'Ovo će svima koji rade u turizmu olakšati upravljanje krizom'

Image

Na samom početku krize uzrokovanom pandemijom koronavirusa, ovi Zadrani su objavili graf koji pokazuje broj rezervacija i otkazivanja smještaja diljem Hrvatske, pod nazivom Trend Tracker

27.5.2020.
22:20
VOYO logo

Zanimljivi podaci vjerojatne sudbine turističke sezone u Hrvatskoj skriva se u aplikaciji tvrtke Rentilo iz Zadra. Riječ je o aplikaciji upravljanja rezervacijama, gostima i cijenama. K tome, riječ je o vodećoj domaćoj aplikaciji za male hotele, hostele, apartmane i sobe te je na tržištu već pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku krize uzrokovanom pandemijom koronavirusa, ovi Zadrani su objavili graf koji pokazuje broj rezervacija i otkazivanja smještaja diljem Hrvatske, pod nazivom Trend Tracker. Taj graf olakšava upravljanje krizom svima iz turističke industrije kroz pružanje pravovremenih tržišnih informacija. Inače, Trend Tracker u bazi ima 7.000 smještajnih jedinica koje nisu samo iz Lijepe naše.

O ovoj Trend Trackeru govorio je s portalom Vijesti.hr Marko Mišulić, direktor tvrtke Rentlia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆNOST HRVATSKIH APARTMANA? One se ne predaju: /

'Čitav check-in možemo obaviti bez ikakvog kontakta'

Image
KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆNOST HRVATSKIH APARTMANA? One se ne predaju: /

'Čitav check-in možemo obaviti bez ikakvog kontakta'

Što graf pokazuje?

Mišulić za Vijesti.hr kaže da Trend Tracker prikazuje podatke u realnom vremenu o trendu oporavka turističkog tržišta i to temeljem omjera novih i otkazanih rezervacija za cijelu korisničku bazu Rentija. Kad je vrijednost Trend Trackera iznad 1 znači da je u promatranom danu pristiglo više novih rezervacija nego je bilo otkaza postojećih rezervacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se gledaju podaci na grafu, vidi se kako se već krajem veljače osjetno smanjio broj novih rezervacija, dok je sama vrijednost Rentlio Trend Trackera dosegla najnižu točku polovinom ožujka. Direktor zadarske tvrtke kaže da je broj otkazanih rezervacija 17. ožujka bio čak 20 puta veći od broja novih rezervacija koje su njihovi korisnici primili.

Image

"Krajem prošlog mjeseca započeo je blagi rast, a prvi ozbiljniji pozitivni signali nastupili su u posljednjih desetak dana. Tad je vrijednost Trackera prvi put od početka krize prešla vrijednost jedan. Iako veseli vidjeti te pozitivne trendove koji su nastupili u zadnja dva tjedna treba istaknuti kako smo zapravo tek na pola puta do neke normale. Kad usporedimo podatke s istim razdobljem prošle godine vidimo kako je lani u prvih šest mjeseci prosječna dnevna vrijednost Trend Trackera iznosila dva. To znači da je u prvoj polovini prošle godine na razini dana u prosjeku pristizalo dvostruko više novih rezervacija nego što se dogodilo otkazivanja postojećih rezervacija", rekao je Zadranin za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što graf kaže o sezoni 2020.?

Odgovarajući na pitanje što on očekuje od sezone jer je prvo u medijima pisalo da će od ljeta biti "jedno veliko ništa" pa je nakon toga rečeno da će "svaki peti Nijemac doći u Hrvatsku, pa sada ipak neće", direktor Rentila kaže:

"Što se tiče očekivanja za ovu turističku sezonu treba uzeti u obzir kako se val otkaza rezervacija u ožujku i travnju najvećim dijelom odnosio na boravke do kraja lipnja. Većina rezervacija za drugi dio ove godine nije bila otkazana tijekom ožujka i travnja. Zato je iznimno bitno sad pratiti kretanje Trend Trackera jer, ukoliko vrijednost opet krene uzastopno padati, to će značiti da je nastupio period otkazivanja rezervacija i za ovaj glavni, ljetni dio sezone."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo