tjedna prognoza željke pogačić /

Zadnji siječanjski tjedan u znaku južine! Najmirniji dan bit će četvrtak

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pred nama je zadnji tjedan klimatološki najhladnijeg mjeseca

27.1.2020.
16:42
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Budući da će sutra ojačati južina zbog koje će temperatura na kopnu biti oko 5°C viša od prosjeka za kraj siječnja, nadamo se da će veljača donijeti ozbiljan preokret vremena. Iako, kako sad prognostički materijali i modeli pokazuju, ozbiljnijeg zahladnjenja i konkretnijeg snijega u većem dijelu zemlje nema ni u idućih desetak dana.

Promjenjiv i topliji tjedan 

Na kopnu će južina dominirati cijeli tjedan. Drugi riječima, očekuje nas promjenjiv, vjetrovit i osjetno topliji tjedan. Najviša će temperatura biti oko 10 °C dok će jutra i dalje biti hladna, ali uglavnom oko nule. Sutrašnji će dan biti i najvjetrovitiji. Jugozapadnjak bi u većem dijelu središnje Hrvatske i zapadne Slavonije mogao dosegnuti brzinu i do 80 km/h, a u višem gorju, osobito u Gorskom kotaru, do 100 km/h. Sutra stiže i konkretnija kiša, prvo u gorje, a do kraja dana zahvatit će i veći dio unutrašnjosti. U noći na srijedu s padom temperature moguća je i susnježica, u višem gorju i mokar snijeg, ali bez stvaranja snježnog pokrivača. U srijedu će se vjetar smirivati i djelomično će se razvedriti, ali će još biti lokalne slabe kiše, a ujutro ponovno i magle. Četvrtak će biti najsunčaniji dan. Potkraj tjedna ponovno raste vjerojatnost za kišu, no o tome više u našim idućim prognozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večeras, nakon 21 sat, na sjeverni Jadran stiže kiša, često uz grmljavinu. Do jutra bi oko Rijeke, u podvelebitskom području i na kvarnerskim otocima moglo nakupiti oko 10 litara po četvornome metru, a do kraja dana još 20-ak. Zapuhat će jako jugo, s najjačim udarima upravo na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Do popodne će kiša zahvatiti i Dalmaciju, ali će kiše biti znatno manje, a na ponekim južnodalmatinskim otocima mogla bi i sasvim izostati.

U srijedu će se vrijeme malo smiriti, ali ne posve stabilizirati pa računajte na još poneki, lokalni pljusak ili slabu kišu te pojačan jugozapadnjak i zapadnjak.

Četvrtak će i na moru biti najsunčaniji i najmirniji dan ovoga tjedna. U noći na petak izgledno je ponavljanje vremenskog scenarija s početka tjedna. Naime, ponovno raste vjerojatnost za nove oborine i jako jugo. Čini se da će i dani vikenda biti promjenjivi i kišoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo