otvoren verbalni rat / Zabrinuta predsjednica opet pričala o borcima ISIL-a, iz BiH joj stigao oštar odgovor: 'Vaše procjene su čista nebuloza!'

Image

Ministar sigurnosti BiH je optužio predsjednicu Grabar-Kitarović za navodno širenje dezinformacija o sigurnosnom stanju u susjednoj zemlji

7.12.2016.
15:44
VOYO logo

RIJEKA - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je u Rijeci rekla kako je na njoj i na svima u BiH da pripadnici terorističke organizacije ISIL koji se vraćaju ne naprave problem i da je neophodno uspostaviti programe njihove dugoročne deradikalizacije, a da se neće raspravljati oko njihova broja i preko medija.

Image
PREDSJEDNICA O PRIJETNJAMA /

Grabar-Kitarović sasvim otvoreno: 'Nestabilna BiH najveća je sigurnosna prijetnja Hrvatskoj'

Image
PREDSJEDNICA O PRIJETNJAMA /

Grabar-Kitarović sasvim otvoreno: 'Nestabilna BiH najveća je sigurnosna prijetnja Hrvatskoj'

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, a zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić je u srijedu u Zagrebu rekao kako u BiH raspolažu saznanjem o njih 140, te kako je ozbiljan problem ako je brojka koju je hrvatska predsjednica iznijela točna, a "još ozbiljniji" ako nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.

„Na meni i na svima u BiH je da osiguramo da jedna, stotine ili tisuće osoba ne naprave problem, a u tome je neophodno uspostaviti programe dugoročne deradikalizacije osoba koje se vraćaju. Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana“, rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Idemo hladnih glava sagledati kakvo je stanje, dogovoriti se kako ćemo surađivati i rješavati ta pitanja. Meni je bitno da su građani Hrvatske i svi građani BIH, sva tri naroda, sigurni, da ne zaštitimo samo osobnu sigurnost nego i vrijednosti i načela  iza kojih stojimo kao demokratski sustavi“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović novinarima danas u Rijeci.

„Krajnje vrijeme je da se povežemo, da uspostavimo konkretnu suradnju i prestanemo od ovoga stvarati situaciju tko će biti u pravu i ispasti veći frajer“, rekla je. Grabar Kitarović je istaknula da želi da BiH bude demokratska, samostalna, politički emancipirana, suverena država te da u potpunosti podržava njen teritorijalni suverenitet i integritet, sva ljudska i građanska prava, jednakopravnost sviju naroda i prosperitet svakog njenog građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter

ISIS; ISIL, islamska država

Na novinarsko pitanje trebaju li i građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović je kazala da nema razloga za paniku. Istaknula je da je bitno izraditi sustav domovinske sigurnosti u današnje vrijeme sigurnosnih ugroza raznih oblika. 

„Vidite što danas govore političari u EU, dolazi na ono na što sam upozoravala prošle godine“, rekla je, spominjući sugurnosne ugroze Hrvatske, jugoistočne Europe, ali i cijele Europe. „Osim što sam predsjednica Hrvatske imam vrlo snažan background u području međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti. Jedanaest puta sam posjetila Afganistan, a tamošnje religijsko vijeće proglasilo je da su muškarci temelj društva a žene sekundarne. Ja ne želim da se to dogodi u Hrvatskoj, BiH, ili bilo gdje u EU ili svijetu“, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar sigurnosti BiH oštro odgovorio hrvatskoj predsjednici

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Dragan Mektić u srijedu je optužio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za navodno širenje dezinformacija o sigurnosnom stanju u susjednoj zemlji, a dodao je kako u svemu sudjeluju i mediji u Hrvatskoj, koji izmišljaju nepostojeća policijska izvješća kako bi potkrijepili tvrdnje o ogromnoj opasnosti od islamskog radikalizma.

Nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović u utorak ukazala na opasnost koju predstavljaju "tisuće" boraca koji se vraćaju u BiH s ratišta u Siriji i Iraku Mektić je u Sarajevu sazvao konferenciju za novinstvo ističući kako mora reagirati na "neistine" i "klevete", a sve je doveo u kontekst činjenice da su nedavno na području Orašja uhićena desetorica pripadnika Hrvatskpg vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenu da se u BiH očekuje povratak tisuća islamskih ratnika Mektić je opisao kao "čistu nebulozu".

"Precizna je brojka da je 226 punoljetnih državljana BiH boravilo na iračko-sirijskom ratištu, a sada ih je tamo 115. Poginulo ih je točno 65, a u BiH se vratilo 46 i svi su oni obuhvaćeni kaznenim progonom ili policijskim istragama kako bi ih se procesuiralo", kazao je Mektić dodajući kako je 20 takvih osoba već osuđeno na zatvorske kazne, a ostali su još predmetom istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL/Ilustracija

BiH policija

Kazao je kako mu nije jasno odakle hrvatskoj predsjednici ta razlika od 226 do "nekoliko tisuća".

"Čine sve (u Hrvatskoj) da nam uruše međunarodni ugled lažno prikazujući činjenice i govoreći o tisućama islamskih ratnika koji trebaju doći u BiH. Odakle im takva informacija", postavio je pitanje Mektić, koji je još jednom istaknuo kako je lažno i izmišljeno navodno izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) o opasnostima od islamskog radikalizma u BiH, što ga je početkom tjedna objavio "Večernji list".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mektić priznaje opasnost od radikalizma, proziva za ploču u Jasenovcu

Tu je novinu odnosno njezina novinara Hassana Haidara Diaba pozvao da taj navodni dokument daju medijima kako bi se svatko mogao uvjeriti kako je riječ o krivotvorini.

"Nevjerojatno je s kakvom konstrukcijom barataju", kazao je Mektić dodajući kako "pretpostavlja da je motiv Orašje jer je došlo vrijeme da netko odgovora za zločine nad Srbima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mektić je potvrdio kako u BiH postoji opasnost od radikalizma i nasilnog ekstremizma, no istaknuo je kako je ne treba preuveličavati ustvrdivši kako se sigurnosne službe u BiH ozbiljno suočavaju s tim problemom i spremne su na suradnju sa susjednim zemljama, ali na temelju provjerenih činjenica.

"Netočne su informacije koje dolaze iz susjedstva. Nije mi jasno zašto predsjednici Kolindi (Grabar-Kitarović) treba da funkcionira na bazi konflikta u regiji", kazao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je teorija kako je vlast u Hrvatskoj najprije zaoštrila verbalne sukobe sa Srbijom, a kada Beograd na to nije odgovorio sada je težište prebačeno na BiH. Poručio je kako Hrvatska nema pravo na takvo ponašanje samo stoga jer je članica EU.

Mektić je pozvao hrvatsku predsjednicu da "pogleda istini u oči" u samoj Hrvatskoj prozvavši je zbog podizanja spomen ploče u Jasenovcu na kojoj je istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ne mogu se dokazati kao kompetentan član EU pa sada nama na zapadnom Balkanu drže predavanje. Ako je to EU daleko joj kuća od moje bila", kazao je Mektić dodajući kako je  ranije bilo spornih izjava iz Hrvatske na koje nije htio reagirati, no sada je to "prevršilo svaku mjeru" kada se sve pokušava potkrijepiti dokumentom koji ne postoji.

"Apsolutno sam spreman s bilo kim iz sigurnosnih struktura Hrvatske razgovarati o ovim problemima, a tamo gdje nam mogu pomoći uvijek ćemo prihvatiti međunarodnu pomoć. Mi ne napadamo. Mi smo napadnuti i mi odgovaramo", poručio je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić ocijenio je pak kako izjave hrvatske predsjednice treba uzeti ozbiljno jer je ona osoba s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i o osjetljivim stvarima ne govori napamet. Problem Bosne i Hercegovine je politička nestabilnost, koja je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka BiH, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama, ocijenio je Ljubić ističući upozorenje na opasnost koju predstavlja "uvezeni radikalizam". Podsjetio je kako je policija ranije objavila da prati oko 60 selefijskih zajednica u BiH.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo