Zabranite ilegalne fotokopije udžbenika!

30.8.2011.
19:23
VOYO logo

Naime, u utorak je održan simpozij 'Udžbenici u Hrvatskoj - investicija za budućnost ili povratak u prošlost', u organizaciji Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U Grupaciji tako smatraju da sadašnja zakonska rješenja onemogućavaju ravnopravnu utakmicu, a jedna od posljedica je masovno i organizirano kopiranje udžbenika, koje nanosi velike financijske štete nakladnicima i državnom proračunu. Upozoravaju na poplavu fotokopiranih udžbenika, kao i pojavu da, zbog nedostatka specijaliziranih udžbenika (posebice za strukovne srednje škole), fotokopirnice organizirano opskrbljuju cijele razrede ilegalnim kopijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavnici i ravnatelji prešutno dopuštaju korištenje ovakvih kopija u nastavi, iako znaju da je riječ o kršenju zakona", tvrde nakladnici okupljeni u Grupaciji.

'Zakonski Frankenstein'

Rok Kvaternik, predsjednik uprave za istočnu Europu i Tursku njemačkog izdavača Ernst Klett Publishers, ocijenio je da mi u Hrvatskoj imamo "zakonskog Frankensteina". "Sustav ne sliči ičemu. Umjesto slobodne tržišne utakmice, imate tri nakladnika udžbenika s 86 posto tržišnog udjela, što je čisti monopol. Država je ta koja bi trebala omogućiti slobodnu konkurenciju i uvesti reformu za sljedećih deset godina, umjesto dosadašnjih devet zakonskih promjena u deset godina", kazao je Kvaternik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Grupacije Robert Šipek specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika iznio je pak četiri prijedloga koja bi odgovarala malim nakladnicima i, kako tvrdi, unaprijedila sustav, prenosi Vjesnik.

Ukinuo bi se zakonsku granica kojom udžbenici s manje od 10 posto tržišnog udjela ispadaju iz uporabe u školama. Drugo, stvorio bi dugoročni i stabilni sustav koji bi doveo do jeftinijih udžbenika (iako Šipek kontradiktorno tvrdi i kako "udžbenici danas nisu preskupi"). Treći prijedlog je da država zabrani školama fotokopiranje udžbenika i presnimavanje CD-a s udžbeničkim materijalima, a četvrti promjena udžbeničkog standarda, s obzirom na to da novi prijedlog ukida radne udžbenike, što je po njima korak unatrag jer navodi djecu na prepisivanje iz udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupacija se protivi i zakonskoj praksi prema kojoj se u jednoj školi nastavnici moraju odlučiti za isti udžbenik. To, po Šipekovu mišljenju, nije sloboda tržišta, ali ni sloboda nastavnika, jer se neki moraju prikloniti odabiru ostalih.

Vezani članci:

arti-201104130022006 arti-201003150695006 arti-201003200002006 arti-201002040521006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo