Opet to doba godine... / Za vikend se pomiče sat: Vraćamo se na zimsko računanje vremena, pripremite se na poremećaj bioritma

Image
Foto: Shutterstock

EU je imao plan da se satovi posljednji put pomaknu 2021. godine

27.10.2023.
12:21
Shutterstock
VOYO logo

U noći sa subote na nedjelju kazaljke će se vratiti jedan sat unatrag, s tri sata na dva., čime 29. listopada počinje zimsko računanje vremena koje traje sve do 31. ožujka 2024.

Ljetno i zimsko računanje vremena trenutno provodi manje od 40 posto država svijeta. One koje će na cijelom svom teritoriju pomaknuti sat, a ne nalaze se u Europi i Sjevernoj Americi, su: Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland. Na ljetno računanje prijeći će i gotovo cijeli SAD, Kanada i Australija, osim pojedinih saveznih država tj. pokrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog pomicanja sata je potreba da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

POGLEDAJTE VIDEO: Zimsko računanje vremena: Europa je za sada odustala od ukidanja pomicanja sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već poznati problemi

Protivnici ovakvog načina računanja vremena tvrde da to loše utječe na naše zdravlje. Ukazuju na poremećaj bioritma i posljedične štetne učinke na zdravlje, poput srčanog i moždanog udara. Istraživanja su također pokazala porast smrtonosnih prometnih nesreća zbog nedostatka sna u tjednu nakon promjene vremena.

U Europskoj uniji skoro je i došlo do odustajanja od ove prakse. Plan je bio da se satovi posljednji put pomaknu 2021. godine, ali zbog Brexita i pandemije nije ostalo vremena za raspravu pa je EU odlučio da u narednim godinama neće biti ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ljetno računanje vremena prvi put je ostvareno u Njemačkoj i Austro-Ugarskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo