Gdje su nestali? /

Za prvomajske proslave janjce se danima moglo naći još samo u dalmatinskoj Zagori, ne i na Pagu: RTL objašnjava zašto

"Sezona mlade janjetine", moglo bi se i tako nazvati, ali ne i one s Paga koja slovi kao najbolja

1.5.2021.
7:45
VOYO logo

Mnogi su ugostitelji diljem zemlje unaprijed rasprodali svoje kapacitete, što se tiče pečene janjetine, i danima prije Međunarodnog praznika rada. Po objašnjenje zašto su sada dostupni skoro isključivo janjci iz dalmatinskog zaleđa, a ne i s Paga, na Pag je krenula reporterka RTL-a Nikolina Radić.

Na Pagu je oko 35 tisuća ovaca. Ipak, janje za proslavu Praznika rada sada je tamo teško pronaći, a zašto je tome tako, za RTL je objasnio uzgajivač ovaca iz Kolana Šime Pernjak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli otok je uspio prodati janjetinu ove godine. Certificirana paška janjetina može se dobiti isključivo od prosinca do kraja travnja."

Njegova obitelj ima 500 ovaca, od čega je 300 muznih. Na njegovoj farmi, doduše, još uvijek imaju nekoliko janjaca, ali oni nisu za prodaju. Njih vlasnici stada čuvaju isključivo za obiteljske potrebe, odnosno za obiteljska slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju je zbog korone sve bilo neizvjesno

"Ima ljudi koji ne muzu ovce i nisu ovisni o samoj mužnji i onda okot im je u raznim dijelovima godine, onda se janjetina može dobiti. Čujte, to je sve vrhunska janjetina", kazao je Pernjak.

I najveći uzgajivač na Pagu, Sirana Pag, koja ima oko tri tisuće ovaca, također je rasprodala sve proljetne janjce, iako je to u početku sezone janjenja, odnosno u siječnju, još bilo neizvjesno.

"Bez obzira što su se zatvorili restorani, taj nama jako važan kanal prodaje janjaca smo izgubili. Međutim, mislim da ljudi nikad nisu bili svjesniji važnosti domaće proizvodnje, a paška janjetina zaista je vrhunski hrvatski proizvod", komentirala je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga sirane na Pagu

Gdje mladih janjaca još ima?

Zato su se nakon Paga ugostitelji preorijentirali na uzgajivače iz dalmatinskog zaleđa, tako da janjetine neće nedostajati onima koji jedu meso. Poznati zadarski ugostitelj Ante Mamut za 1. svibnja gotovo je zaključio narudžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad su najbolji", rekao je misleći na janjce, "znači ovo zaleđe Zadra, znači Kruševo, Lišane Ostrovičke. Nešto uzmemo, znači ovako Jasenice, Slivnica. To je taj naš domaći dio gdje se još uvijek može naći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo