Za objavu liste dužnika u zgradama kazna 40.000 kn!

'Nitko nema pravo stavljati dužnika na stup srama jer postoje sudski mehanizmi kojima se takve stvari rješavaju. To je šikaniranje!

3.2.2011.
11:28
VOYO logo

U Splitu, naime, gotovo da nema stambene zgrade u čijem ulazu nije izvješena lista s imenima dužnika; bilo za pričuvu, vodu ili za komunalije. "Nitko ne bježi od svojih dugova, ali ovo je javni linč! Osjećamo se kao da smo stavljeni na stup srama ispred kojeg prolaze mještani i smiju nam se. Ovo definitivno ne bi trebao biti način kojim će se nekoga prisiliti da plati svoja dugovanja", kaže ogorčeni S.M., jedan od tridesetak prozvanih čije je ime osvanulo na vratima prostorija Mjesnog odbora Sitno Donje.

Iako upraviteljske tvrtke ili predstavnici stanara iznošenjem ovakvih podataka često za namjeru imaju samo registriranje stanja na računu zgrade, odnosno evidenciju plaćenih rata, to se, kako su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, radi protuzakonito!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilena Gašparović, zamjenica ravnatelja Agencije, pojašnjava da iz članka 7. stavka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka proizlazi da je jedini mogući pravni temelj za takvu obradu osobnih podataka dozvola dužnika, odnosno suvlasnika stambene zgrade, budući da takva obrada osobnih podataka nije propisana posebnim zakonom.

Kaže da je Agencija u nekoliko navrata dala preporuku da se podaci o dugovanju suvlasnika stambene zgrade učine dostupnima svim suvlasnicima na zajedničkom sastanku zgrade ili dostavljanjem obavijesti o dugovanju u njihove poštanske sandučiće, ali isto tako da je u nekim slučajevima tražila da se takve liste, istaknute na javnim mjestima, hitno uklone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčana kazna predviđena za onoga tko ne postupi po naredbi ili zabrani Agencije iznosi od 20.000 do 40.000 kuna. Praksa je, naime, takva da Agencija prvo upozori onoga tko je zloupotrijebio nečije osobne podatke, a potom ga prijavljuje Prekršajnom sudu koji će odrediti visinu kazne.

Šikaniranje ljudi!

"Ovo što se događa u našim stambenim zgradama je šikaniranje. Osim što se, dakle, onaj tko iznosi imena dužnika krši Zakon o zaštiti osobnih podataka, to što on radi je i potpuno neetički. Nitko, naime, nema pravo stavljati dužnika na stup srama jer postoje sudski mehanizmi kojima se takve stvari rješavaju. Ovršnim rješenjima se iznos duga u vrlo kratkom postupku "skida" s plaće ili mirovine, pa nema potrebe za šikaniranjem ljudi", pojašnjava Nela Kovačević, voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012010396006 arti-201012200212006 arti-201011250827006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo