CIJEPLJENI ŽIVE ŽIVOT / Za Direkt se javili Hrvati iz zemalja gdje nema mjera: 'Nikad nisam čula nikakve rasprave zašto se ne bi trebali cijepiti'

Na vrhu tablice cijepljenih su Portugal, Island, Danska, Irska. Tamo ne razmišljaju o strogim mjerama. Nego žive više manje normalno

29.10.2021.
8:00
VOYO logo

Hrvatska je opet u prestižnom društvu Bugarske i Rumunjske i Latvije, zemalja koje imaju najmanje cijepljenih, ali u ovom trenutku i najveći broj oboljelih i najviše umrlih. Na suprotnoj strani, na vrhu tablice cijepljenih su Portugal, Island, Danska, Irska. U tim zemljama više ne pričaju o zaraženima, umrlima i onima na respiratoru, tamo se ne nose maske, tamo ne razmišljaju o strogim mjerama. Nego žive više manje normalno.  

Nemaju redova za testiranje, kao mi. Nemaju online nastavu, kao mi. Ne počinju im sjednice Vlade s crnim korona brojkama, kao nama. Ne počinju im vijesti s koronom, kao nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nema ni redova za cijepljenje, kao ovaj večeras na Velesajmu. Nemaju sve to, ali imaju nešto drugo, život bez covid briga. Zvuči nevjerojatno, ali Portugalci nemaju više koga cijepiti! S dvije doze cijepljeno je 87 posto stanovništva. 

Image
Sve više učenika zaraženo /

Šibensko-kninski župan otkrio što će biti sa školarcima poslije Svih Svetih: 'Obaramo rekorde. Zabrinuti smo. Razgovarao sam s ministrom'

Image
Sve više učenika zaraženo /

Šibensko-kninski župan otkrio što će biti sa školarcima poslije Svih Svetih: 'Obaramo rekorde. Zabrinuti smo. Razgovarao sam s ministrom'

Noćni klubovi, barovi, restorani ponovno rade

Maske im više ne trebaju za ulazak na ta mjesta, a ne trebaju im ni covid potvrde. Za Direkt se iz Lisabona javila Hrvatica s Portugalskom adresom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više manje se vratio normalan život. ja radim u centru grada, sve je puno ljudi, turista ne vidim da ima ikakvih ograničenja, osim što neki nose maske, ali kažem ne trebaju hodati s maskama", kaže Ivana Hržić iz Lisabona. 

Iz crvenog u zeleno. U siječnju su dnevno imali više od 300 smrti. Nakon toga kampanju cijepljenja preuzeo je general Henrique koji je pred javnost dolazio u vojničkoj uniformi. Izgled je upalio. Ali i covid potvrde bez kojih nisu mogli nigdje. Ali, nije samo to razlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je to više bio strah jer vjerujte mi, mi smo toliko dugo bili zatvoreni. Za vrijeme onog najtežeg lockdowna nismo izlazili iz kuće. Ja sam bila par puta u Hrvatskoj i to se ne može uspoređivati. Apsolutno su se svi cijepili. Nikad nisam čula nikakve rasprave o tome zašto se ne bi trebali cijepiti", kaže Hržić. 

81 posto stanovništva cijepljeno je

Island. Jedini su testirali cijelu populaciju na samom početku, od kada je korona krenula imaju 33 prijavljene smrti, nikada nisu imali covid potvrde za ulazak u kafiće i na druga mjesta.  Mjere nisu bile rigorozne kao u ostatku Europe. A nisu rigorozne ni sada. Island je cijepio 81 posto stanovništva. S ledenog otoka Antonio nam objašnjava njihov korona pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad nam je došlo cjepivo svi građani su dobivali na mobitel poruke, prvo stariji, pa je išlo na mlađe. Sada mjera nekih baš i nema. Maske se ne nose, svi se okupljaju normalno", kaže Antonio Kaštelan iz Reykjavika.

S druge strane Irska. Odmah su krenuli sa žestokim mjerama. Nije radilo ništa. Od kafića do škola. Među prvima su uveli lockdown, klubove su prvi put u pandemiji otvorili prošli tjedan i to zato što su procijepili 75 posto ljudi. Covid potvrde nisu ukinuli - još uvijek bez njih ne mogu u kafiće, restorane i u kino. Ana Marija se za Direkt javila iz Dublina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I neki Irci koji su se dvoumili, u 7 i 8 mjesecu odlučili su se cijepiti jer su shvatili da bez covid potvrde neće moći na neka mjesta. Prošle godine u ovo vrijeme imali smo duplo manje zaraženih pa smo bili u lockdownu sada umjesto lockdowna zbog dobre procijepljenosti otvaraju nam barove. Život se vratio u gotovo potpuno normalan", kaže Ana-Marija Hoti iz Dublina. 

I najsretnija nacija na svijetu prihvatila je cjepivo

Danci nemaju nikakve mjere, a 76 posto ih se cijepilo. Nije da je korona skroz nestala u Irskoj, Danskoj, Portugalu ili na Islandu - ima je i kod njih ljudi umiru s koronom, ali znatno manje. Zajedno sve te četiri zemlje imaju ukupno 21 milijun stanovnika - kod njih je umrlo 132 osobe s koronom u sedam dana, dakle ukupno u Irskoj, Danskoj, Portugalu i na Islandu. A u Hrvatskoj je u posljednjih tjedan dana s koronom preminulo 174 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, u RTL Direktu petkom pogledajte reportažu iz Kopenhagena, pioniru normalnog života u Europi. Danska je površinom malo manja od Hrvatske, ima nešto malo više stanovnika od Hrvatske, tamo je umrlo 2700 ljudi, u Hrvatskoj 9000.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo