SUPER-INSIDERI /

Za Direkt govori novinar koji je razotkrio insider trading u HNB-u: 'To je bila konstanta i tu je najveća odgovornost Vujčića'

HNB je prvo odaslao bizarno priopćenje u kojem ne demantiraju ništa od optužbi, potpuno ignoriraju da postoji kazneni zakon...

11.1.2022.
22:21
VOYO logo

Nakon afera s političarima, sucima, nogometnim transferima, vjetroelektranama, polarnim medvjedima, cipelama i još svačim nečim, Hrvatska ima svoju prvu pravu  insider trading aferu. To znači trgovanje dionicama ili drugim vrijednosnim papirima neke tvrtke, ali temeljem nejavnih, dakle tajnih ili povlaštenih informacija o tom poduzeću.

I to je kazneno djelo širom svijeta, pa i u Hrvatskoj. U centru afere ovaj put je Hrvatska narodna banka (HNB). Oko 40 zaposlenika HNB-a, a među njima je čak i guverner Boris Vujčić i njegova zamjenica trgovali su vrijednosnim papirima banaka. Dakle istih onih banaka za čiji nadzor su zaduženi i o kojima znaju sve ono što svi ostali ulagači na tržištu ne smiju i ne mogu znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 20 godina ekipa iz banke istrgovala je 400 sumnjivih transakcija vrijednih više od 10 milijuna kuna. HNB je prvo odaslao bizarno priopćenje u kojem ne demantiraju ništa od optužbi, potpuno ignoriraju da postoji kazneni zakon i poručuju da u Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci ne piše ništa o tome da se to što su radili, ne smije raditi. To je otprilike kao da kažu da u Zakonu o HNB-u ne piše ništa o tome da se ne smije krasti uredski namještaj ili slupati službeni automobil - pa je to onda valjda OK.

Image
GUVERNER HNB-a /

Vujčić o aferi HNB-a: 'Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, svakako, odmah ću dati ostavku'

Image
GUVERNER HNB-a /

Vujčić o aferi HNB-a: 'Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, svakako, odmah ću dati ostavku'

Naravno, oporba je odmah skočila na noge i traže se ostavke od guvernera naniže. A o čemu se ustvari radi i kakva je uloga guvernera Vujčića i njegove zamjenice Sandre Švaljek za Direkt je objasnio novinar Indexa koji je razotkrio cijelu aferu, Ilko Ćimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zato jer je HNB regulator za banke koje posluju u Hrvatskoj, HNB-u je u svakom mogućm trenutku dostupna informacija o bankama koju nemaju obični ljudi", govori Ćimić pa dodaje kako je poseban problem u činjenici da ne govorimo o pojedinačnim slučalejvima HNB-a u kojima je pojedini zaposlenik tu i tamo mešetario s vrijednosnicama banaka s kojima surađuje. "Nego je to bila konstanta i to je njihova najveća odgovornost, prije svega guvernera Borisa Vujčića", dodaje. 

"HNB ne samo da nadzire banku nego uređuje i monetarnu politiku. Ne samo da su bili insajderi, nego su bili super insajderi", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo