trump odbrojava zadnje dane /

Za Bidenovu inauguraciju nikad veće mjere sigurnosti: 20.000 pripadnika Nacionalne garde izlazi na ulice, himnu će pjevati Lady Gaga

Ova će inauguracija biti drugačija od svih do sada

16.1.2021.
8:50
VOYO logo

Donald Trump broji zadnje dane u Bijeloj kući, dok je novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavio sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka za pomoć kućanstvima i poduzećima.

Za njegovu inauguraciju, potpuno drukčiju od svih do sad, nikad veće mjere sigurnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovni sigurnosni pojas oko Washingtona mogao bi obilježiti inauguraciju 46. američkog predsjednika. Visinske pripreme u tijeku - postavlja se i bodljikava žica oko Kapitola.

Image
1900 milijardi dolara za oporavak /

Bidenov 'plan za spašavanje': 'Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku'

Image
1900 milijardi dolara za oporavak /

Bidenov 'plan za spašavanje': 'Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku'

Pripravnost na najvišoj razini

Na ulicama će u srijedu biti više od 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde iz svih 50 saveznih država. Na Trumpovoj inauguraciji 2017. bilo je angažirano njih osam tisuća, a na Obaminoj 2013. još manje - 6000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Američki narod zaslužuje sigurnu inauguraciju 20. siječnja i potičem vas da poručite svim članovima svojih timova da samo tako nastave kako bismo osigurali da to postignemo'', rekao je Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.

Pripravnost je na najvišoj razini zbog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa 6. siječnja kada je život izgubilo petero ljudi. FBI nastavlja potragu za osumnjičenima. Uhićeno je više od 100 osoba.

''Trenutačno pratimo pozive na potencijalne oružane prosvjede i aktivnosti usmjerene na inauguraciju'', kazao je direktor FBI-a Chris Wray.

Poziv na jedinstvo

Dok dvostruko opozvani Donald Trump odlazi, Biden prije preuzimanja Ovalnog ureda predstavlja plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijardi dolara.

''Naš plan spašavanja i oporavka put je prema naprijed s ozbiljnom svrhom i jasnim planom'', izjavio je izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo zbog koronavirusa, a sada i inauguracije, apel stiže - ostanite doma. Građani se mole da događaj prate na televiziji ili online, a emisiju će voditi Tom Hanks, Lady Gaga će otpjevati himnu, dok će svoj performans imati i Jennifer Lopez. Nastupit će i Jon Bon Jovi, Demi Lovato i Justin Timberlake.

''Dobiješ priliku na tako velikoj platformi s ljudima koje poštuješ i zbog kojih se veseliš što će upravo oni voditi našu zemlju i što si dio toga. Jednostavno sam počašćen'', rekao je glazbenik i glumac Justin Timberlake.

Dok se cijeli program slaže, iz sigurnosnih razloga je odgođena proba inauguracije u nedjelju. Na rasporedu je, kako sada stvari stoje, u ponedjeljak. Dva dana uoči prisege Bidena, koji će uputiti poziv na jedinstvo podijeljene Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo