MILIJARDE ZA ZAGREB / Za 17 godina vlasti najmanje 20 milijardi eura: na što je gradonačelnik Bandić trošio novac?

U tjednima što dolaze intenzivirat će se borba za vlast u glavnom gradu Hrvatske, a predizborno vrijeme aktualizira i stara pitanja - na što je taj novac potrošen?

22.11.2016.
19:00
VOYO logo

Kad onaj tko je na čelu Zagreba na kraju godine podvuče crtu, u prosjeku raspolaže sa 7 milijardi kuna. U proračunu Zagrebačkog holdinga taj se iznos penje na, u prosjeku, 12 milijardi kuna. Dalo bi se zaključiti da u metropoli teku med i mlijeko.

Istina, zagrebački je standard nemjerljiv s ostatkom Hrvatske, međutim s takvim je proračunom Milan Bandić u 16 i pol godina vladavine za Zagreb imao više od 150 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je da je svaka kuna transparentno potrošena, određujući prioritete i slušajući riječi građana Zagreba", kaže Bandić. 

Bandić je nepobjediv, no Zagrepčani se teško prisjećaju u što je uložio toliki novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa koliko znam jedna fontana... Ili dvije, drugo ja ništa ne znam" i "Mislim one fontane što je napravio - lijepe jesu, ali premalo je napravio za tih 16 godina" - kažu Zagrepčani. 

"Nisam ja novce potrošio, ja sam kvalitetno investirao, to se tako kaže malo ljepše", odgovara gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su najvidljivije, fontane vrijedne 50 milijuna kuna nisu otopile proračun, objašnjava nam donedavna zamjenica gradonačelnika, a odnedavno glavna konkurentica u borbi za grad.

Tu su...  "Obveznicama koje je izdao Zagrebački Holding umjesto vodoopskrbne mreže izgrađena je Sopnica Jelkovec, osim toga izgrađena je Arena koja svake godine iz proračuna izlije 65 milijuna kuna", objašnjava Sandra Švaljek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se u proračun već više godina za redom uvrštavaju projekti poput žičare na Sljemenu, koji nikada nisu realizirani.

"Prije tri godine je za milijardu kuna grad kupio te prostore od Holdinga, otplaćuje ih uz kamatnu stopu od 6%, vrlo visoku, svake godine iz proračuna, a s druge strane nema nikakvog razvoja tamo, to je novac koji je jednostavno potrošen uludo", dodaje Švaljek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka zaposlena osoba u Zagrebu u prosjeku na mjesec u gradski proračun kroz prirez i poreze uplati 1000 kuna. 

"Tajna mog uspjeha je što ja malo ranije krenem i malo se ranije dignem. Dok drugi još taru krmelje, ja sam uzor'o pola ledine", poručuje Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa i današnji, 61. rođendan,  slavi na čelu grada i unatoč svemu nada se još jednom mandatu.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo