VUKOVI HARAJU CETINSKOM KRAJINOM: / Sve češće i bliže su naseljima; Mještani u strahu: 'Zvijeri ne biraju ni mjesto ni vrijeme napada'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovi, u potrazi za hranom, sve su češće i bliže naseljima Cetinske krajine. Njeni mještani, osobito stočari, opravdano su u strahu

7.12.2020.
16:18
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ovih su se dana društvenim mrežama proširile snimke vukova u Cetinskoj krajini, prenosi HRT. U potrazi za hranom dolaze sve češće i bliže naseljima pa su mještani opravdano u strahu. Osobito stočari jer zvijeri, kažu, ne biraju ni mjesto ni vrijeme napada. Stočari su u takvim situacijama bespomoćni i mogu samo zbrajati štetu. Osim stočara, na gubitke se žale i lovci. Tvrde da se populacija vuka značajno povećala što je izravna prijetnja već desetkovanoj divljači, a nerijetko i skupocjenim lovačkim psima. Ne poduzmu li mjerodavne institucije neke pametnije mjere, pribojavaju se da će uskoro situacija biti još teža.

Image
OLUJNO JUGO POTOPILO OBALU U OMIŠU: /

Mještani strahuju od kiše - ako padne i danas, sve će poplaviti; I dalje jako puše

Image
OLUJNO JUGO POTOPILO OBALU U OMIŠU: /

Mještani strahuju od kiše - ako padne i danas, sve će poplaviti; I dalje jako puše

Povećanje populacije vuka na području cetinske krajine

Pas, čagalj ili vuk? Zabilježen je usred bijela dana, svega 200-tinjak metara od kuća i farme Ivana Putnika. "On je ovdje svaki drugi dan. Spustio se skroz od Kamešnice i Dinare, ušao u Sinjsko polje, tu se počeo kotiti, a rezervni položaj mu je Kukuzovac", objašnjavao je Putnik za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu potvrditi da se populacija vuka na području Sinja i cijele cetinske krajine zadnjih nekoliko godina strašno povećala i vuk jednostavno dolazi blizu kuća, u naselja u potrazi za hranom". Što se tiče ljudi, vuk nije opasan za ljude, rekao je Ivica Maganić, predsjednik Lovačkoga društva Sinj.

Štete koje vukovi ostavljaju iza sebe su velike, no odšteta nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino što možemo napraviti je da šaljemo upite ministarstvu da nam pošalju dozvolu da možemo odstrijeliti nekoliko jedinki bar da se smanji populacija", ali navodi Maganić da se ministarstvo na njihove zahtjeve ne odaziva.

'Nije zabilježen napad vuka na čovjeka'

Iz resornoga ministarstva poručuju da bi neselektivni odstrel reproduktivnih jedinki samo narušio stabilnost socijalne strukture čopora. Iznimno se može dopustiti u interventnim situacijama zbog promijenjenoga ponašanja životinje, ali napad zdravoga vuka na čovjeka nije zabilježen kao ni trend porasta štete za što se na godinu u prosjeku isplati od milijun i 700 tisuća do 2 milijuna kuna. Savjetuju odgovorno postupanje sa životinjskim ostacima, osobito tijekom kolinja i pravilno čuvanje stoke te podsjećaju da je nabavku opreme, pastirskih pasa i stočnih nastamba moguće financirati i novcem iz Programa ruralnoga razvoja. Natječaj je otvoren do 11. siječnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo