'Vukovar se trebalo zaobići i stići do Zagreba'

'JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale.

27.12.2011.
11:14
VOYO logo

''Vukovar se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati vojarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo napravljeno'', rekao je umirovljeni admiral Branko Mamula u intervjuu beogradskoj Politici.

U istom intervjuu Mamula ističe da je za rat kriv Veljko Kadijević, koji, prema njemu, nije bio dovoljno odlučan i bio je pod utjecajem Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to učinili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali'', smatra Mamula dodajući kako JNA ne snosi odgovornost za ''tragične posljedice razbijanja države''.

Vojno rukovodstvo JNA trebalo je izvršiti državni udar

''Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, što je dopustilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dviju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio'', rekao je umirovljeni admiral Mamula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinara Politike je zanimalo zašto JNA nije razoružala sve paravojne formacije u Hrvatskoj uoči sukoba, za što Mamula optužuje Kadijevića koji ''nije bio general odluke nego izvršavanja'', ''nije vjerovao u sposobnost JNA'' i mislio je kako ne treba sprečavati one republike koje su htjele izaći iz zajedničke države.

''Moj je stav bio da je ustavni zadatak JNA bio zaštita teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, sve dok se narodi u Jugoslaviji drukčije ne dogovore. Bez ulaženja u raspravu tko hoće izaći, a tko hoće ostati u Jugoslaviji. Datum 25. siječnja 1991. je dan kojim je definitivno počelo rušenje Jugoslavije. Tragičan promašaj JNA s onim filmom o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku, snimali su film umjesto da spriječe taj uvoz'', rekao je Mamula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo