Dobre priče iz Vukovara / 'Vukovar ima sve što ja želim: Malen grad, nema puno ljudi, društvo, tu je moj kafić, tu je cura koju volim'

Iako je u Vukovaru visoka nezaposlenost, mnogi se trude okrenuti ga u pozitivnom smjeru

16.11.2021.
21:00
VOYO logo

Marko Šiklić razgovarao je s Vukovarcima koji u gradu godinama rade i grade bolji život, ali i s onima koji su se u taj grad preselili i kažu nikada ga ne bi mijenjali za drugi!.

Prije pet godina bračni par Dokin tvornicu, koja kroji i šiva dječje cipele iz Mađarske preselili su u Vukovar. Imaju 130 zaposlenih, među njima je i gospođa Sandra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je ovdje u Vukovaru super i ne mogu se zamisliti nigdje drugo da živim, a što se tiče posla ovdje mi je u redu, radimo na normu i ako se više potrudimo više i zaradimo", kaže radnica Sandra Bituljević

Svaki dan vrijedne ruke izrade najmanje 1.000 pari dječjih cipela. Kako u Vukovaru već godinama nema obućarske škole, radnike obučavaju sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad se mora raditi subotama, moramo priznati - to se plaća, redovito su plaće, plaća se prijevoz i idemo naprijed, zadovoljni smo", kaže prokuristica tvrtke za proizvodnju dječje obuće Anica Dokin

Iako je u Vukovaru visoka nezaposlenost, mnogi se trude okrenuti ga u pozitivnom smjeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Maska i razmak obvezni /

Sve je spremno za Kolonu sjećanja: Medved poziva građane da ostanu doma, ali iz Grada stižu drugačije poruke

Image
Maska i razmak obvezni /

Sve je spremno za Kolonu sjećanja: Medved poziva građane da ostanu doma, ali iz Grada stižu drugačije poruke

Vinko je u Vukovaru otkrio ljubav

Među njima i Zagrepčanac Vedran. Trebalo je to biti još jedno poslovno putovanje, no u Vukovaru je prije 11 godina upoznao suprugu, osnovao obitelj i otvorio punionicu vode. Zapošljava 16-etero ljudi.

"Upoznali smo se tu, inače da nije bilo obiteljske veze i poveznice, vjerojatno bi posao išao za mnom gdje bih ja krenuo, ali evo tu smo ostali, osnovali obitelj i to je sve na našu sreću izašlo jako dobro i mi smo tu zadovoljni i sretni gdje jesmo sad", kaže vlasnik tvrtke za proizvodnju vode Vedran Vidić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarca Pavla Josića "potrošila" je hrvatska birokracija. Četiri godine prikupljao je papire za najštedljiviji hotel u zemlji, koji gotovo proizvodi svu električnu energiju.

"Mi samo s ovim sistemom postigli da otprilike na 300 gostiju koje imamo, imamo trošak oko 100 kuna, energije - struje", kaže vlasnik hotela iz Vukovara Pavao Josić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako njegova imena nema na plakatima i najavama hollywoodskih filmova, ovaj Vukovarac jedan je od ključnih ljudi filmske industrije. Sklada glazbu za trailere za blockbustere.

"Radio sam za Star Wars, radio sam za Spider-Mana, za Doctor Strange, radio sam za Jurassic Park, Pirati s Kariba 5, Alien, DC filmove, preko stotinjak filmova je u pitanju", kaže skladatelj iz Vukovara Goran Dragaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama je sve radio sam, potom je otvorio je izdavačku kuću i danas zapošljava 70-ak skladatelja iz cijelog svijeta. Ne planira preseljenje u Hollywood.

"Vukovar ima sve što ja želim. Malen je gradić, nema puno ljudi, tu je moje društvo, tu je moj kafić, tu je cura koju volim. Kroz sva ta putovanja sam se nekako vraćao tom gradu i nemam nikakvih planova u budućnosti za otići iz tog grada", kaže Dragaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što želi je u Vukovar donijeti Oscar za najbolju filmsku glazbu. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike