sukob mišljenja / Vujčić tvrdi da je učinio sve što je trebao, Lalovac: 'Banke su stabilne, a sve ostalo nestabilno'

Ministar financija ponovno je oprao banke, ali i HNB. Na konferenciji u Splitu rekao je da banke radije drže novac u HNB-u po kamati od nula posto nego da ga plasiraju malim i srednjim poduzetnicima

26.5.2015.
20:00
VOYO logo

Guverner narodne banke s jedne, ministar financija s druge strane. Udaljeni i za stolom i u razmišljanima.

"Financijski sustav nam je stabilan, međutim sve oko njega je nestabilno, građani su u dugovima, poduzeća ne mogu rasti, ne mogu se restrukturirati. Rekli smo da postoji novac, ali gle čuda, nemamo poduzetnike", izjavio je Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovni razlog zašto je financijska stabilnost održana u razdoblju dugoročne recesije je činjenice da već prije recesije je poduzimana politika usmjerena na zaustavljanje kreditnog rasta", rekao je Boris Vujčić

Poduzeća su, tvrdi ministar, od 2008. do 2013. izgubila sto milijardi kuna, a od početka krize banke su izvukle 10 milijardi kuna dobiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke sasvim sigurno trebaju snositi dio tereta krize i već sada snose dio tereta krize. Njihova profitabilnost je bitno pala, njihovi kamatni prihodi padaju kontinuirano, no činjenica da smo osigurali da imaju dovoljno kapitala čini sustav stabilan", smatra guverner HNB-a. 

A može li se poduzetnicima pomoći posezanjem u mirovinske fondove? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki javni dug uvijek baca rizik posezanja politike za tim novcima jer izgleda kao da ih je lako uzeti u ovako populističkom okruženju, no dugoročno to je pucanj u nogu. To je kao da trčimo maraton i pucamo si u nogu da nas malo manje ne boli glava", rekao je predsjednik Uprave PBZ/CO Obveznog mirovinskog fonda Dubravko Štimac

Glava boli dužnike u francima, ali ohrabruje i današnja nova presuda. Zbog jednostrane promjene kamatne stope PBZ tužiteljici mora vratiti 11 i pol tisuća franaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za presudu je čuo i ministar Lalovac koji je ponovno najavio i donošenje Zakona o stambenom kreditiranju koji bi, kaže, trebao ići u korist potrošača.

"Evo danas su određene presude donesene u korist švicarca, ajd tu ćete me malo pustiti, jer nisam pravnik, da s Miljenićem, ministrom pravosuđa razgovaram, da vidimo što bi već sad mogli, a što je sudska praksa da više ljudi ne ulaze takve veće tužbe. Da li nešto već sada možemo u taj novi zakon implementirati", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon bi mogao u Sabor u 9. mjesecu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo