najavio borbu protiv odluke / Vujčić: 'Povjerenstvo dovodi u pitanje uobičajenu poslovnu praksu'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

'Povjerenstvo dovodi u pitanje uobičajenu poslovnu praksu na takvim konferencijama u vezi s pozivima govornicima i plaćanjem dijela troškova službenog puta', tvrdi Vujčić

11.4.2017.
16:50
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo je guvernera HNB-a Borisa Vujčića i pokrenulo postupak protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec.

Image
Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa /

Boris Vujčić zaradio kaznu od 5 tisuća kuna, kreće postupak protiv Jasne Omejec!

Image
Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa /

Boris Vujčić zaradio kaznu od 5 tisuća kuna, kreće postupak protiv Jasne Omejec!

Boris Vujčić je, smatra Povjerenstvo, odlaskom na godišnje konferencije u Kitzbuhel svake godine od 2012. do ove godine, primao poklon od banke Unicredit Munchen jer mu je plaćala troškove puta i smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Vujčić u poslijepodnevnim je satima reagirao na odluku Povjerenstva, a njegov komentar prenosimo u cjelosti. 

"S odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i njenim obrazloženjem upoznat sam u ovome trenutku isključivo iz medijskih izvješća, zbog čega nisam u mogućnosti komentirati sve njene sastavnice. Međutim, iz dostupnih informacija proizlazi da Povjerenstvo dovodi u pitanje uobičajenu poslovnu praksu na takvim konferencijama u vezi s pozivima govornicima i plaćanjem dijela troškova službenog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo u skladu s tom redovnom praksom na međunarodnim skupovima ove vrste, dio troškova sudjelovanja guvernera HNB-a, kao predstavnika hrvatske središnje banke, na konferenciji koja se svake godine održava u Kitzbuehelu u organizaciji UniCredit Bank AG Munich (Njemačka), snosio je organizator, što je praksa za pozvane govornike. Istu praksu ima i HNB na konferencijama koje on organizira. Troškove pozvanim govornicima na ovakvim konferencijama redovito snosi ili organizator ili HNB, a u svakom slučaju ne guverner osobno, pa se stoga niti ne može raditi o bilo kakvom daru, odnosno stjecanju bilo kakve osobne koristi. Ako je netko stekao kakvu korist, to je HNB jer bi rečene troškove, da to nije učinio organizator, snosio upravo HNB. Međutim, ukupan iznos troškova koje je na sebe preuzeo organizator iznosi doslovno 0,00001% godišnjih troškova HNB-a, pa je apsurdno pomisliti da bi to moglo dovesti HNB, ili mene osobno, u odnos ovisnosti prema organizatoru.

Pri tome je sudjelovanje čelnih ljudi središnjih banaka na sastancima s međunarodnim investitorima u dug neke zemlje jedna od njihovih uobičajenih poslovnih zadaća, pa tako ovoj konferenciji redovito prisustvuju i guverneri drugih središnjih banaka, kao i predstavnici ministarstava financija, država središnje i istočne Europe, uključivši Tursku i Rusiju, uz globalne investitore i financijske institucije. K tome, aktivan angažman guvernera HNB-a na sastancima s međunarodnim investitorima - u tim prilikama održavao sam i desetke bilateralnih sastanaka - treba sagledati i u kontekstu pokazatelja javnog duga Republike Hrvatske i obveza po tom dugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobno sam uvjeren, kao i drugi članovi rukovodstva HNB-a, da u sudjelovanju guvernera na ovoj konferenciji nije moglo biti sukoba interesa, te da neovisno i objektivno djelovanje HNB-a ni na koji način nije dovedeno u pitanje. To je, uostalom, razvidno i iz supervizorskih aktivnosti HNB-a, o kojima je ovih dana obaviještena javnost. Guverner HNB-a na te sastanke odlazi isključivo u interesu Republike Hrvatske, a ne u osobnom interesu.  

Stoga, protiv odluke Povjerenstva namjeravam iskoristiti raspoloživa pravna sredstva", tvrdi Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo