'VUČIĆ JE GORI AUTOKRAT OD MILOŠEVIĆA'; / Povjesničar Klasić analizira situaciju u Srbiji i upozorava na još veću opasnost

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

'Aleksandar Vučić je jedan tako patetičan političar da mi je to nekad neugodno slušati. Hrvatsko društvo Vučić ne zanima, njime se ne bave niti hrvatski političari niti hrvatski mediji.

9.7.2020.
11:59
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Povjesničar i kolumnist Net.hr-a Hrvoje Klasić za N1 je istaknuo kako je povod za brutalne prosvjede u Srbiji uvođenje policijskog sata, no razlozi su mnogo dublji te ih povezuje s masovnim prosvjedima u listopadu 2000. kojima je s vlasti svrgnut Slobodan Milošević.

"Rekao bih da postoji sličnost s onim što se događalo prije '5. oktobra', kada je pao jedan diktatorski autokratski sistem Slobodana Miloševića", rekao je Klasić. Smatra kako je dio javnosti shvatio kako se protiv Aleksandra Vučića više ne može boriti uobičajenim demokratskim procesima. "U ovim protestima se u ovom trenutku nalazi šarolika skupina ljudi, vjerojatno potpuno različitih ciljeva i načina borbe", kazao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEST SATI KAOSA: /

Ozlijeđeni prosvjednici, novinari i policajci, jednom su slomljene noge; Snimili ekstremnu policijsku brutalnost

Image
ŠEST SATI KAOSA: /

Ozlijeđeni prosvjednici, novinari i policajci, jednom su slomljene noge; Snimili ekstremnu policijsku brutalnost

'Gore i od doba Slobodana Miloševića'

"Mislim da je Vučić još i veći autokrat, da su slobode medija, političke slobode još i gore od doba Slobodana Miloševića", rekao je Klasić. No za razliku od oporbe koja je rušila Miloševića, današnja opozicija Vučiću predstavlja novu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku Srbija je imala ekipu za '5. oktobra'. Ona sada to nema. S prijateljima iz Srbije komentiram da ne znam plaši li me više ovakva vlast u Srbiji ili opozicija. Najglasniji prosvjednici su ultradesna, konzervativna, nacionalistička retorika, i što se tiče Kosova, i što se tiče cijepljenja, i što se tiče 5G mreže. Vučića nazivaju 'ustašom', 'šiptarom'...", ističe Klasić.

Razjedinjenost oporbe vidi se u i izbornim rezultatima, gdje je Vučićeva stranka dobila dvotrećinsku većinu u Skupštini, no to više odražava malu izlaznost i bojkot oporbe nego stvarnu podršku režimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji organizirana demokratska opozicija koja bi se suprotstavila i onda stupaju na scenu huligani", kaže Klasić.

Stanje u Srbiji opisao je kao "vladavinu korupcije, organiziranog kriminala u razmjerima ere Slobodana Miloševića" te dodaje kako EU uglavnom sve to vidi, ali se tolerira kako bi se Vučića spriječilo da se ne približi Rusiji ili Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Toliko je patetičan da mi je ga je neugodno slušati'

Strane sile redovito Vučić krivi, ali pritom u pravilu proziva Hrvatsku.

"Aleksandar Vučić je jedan tako patetičan političar da mi je to nekad neugodno slušati. Hrvatsko društvo Vučić ne zanima, njime se ne bave niti hrvatski političari niti hrvatski mediji. Vučić je rekao da je za Hrvatsku problem ako pobijedi Aleksandar Vučić, a zapravo je to u prvom redu problem za Srbiju", kazao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, smatra Klasić, ne bi trebala ostati neutralna nego bi morala, zajedno s ostatkom EU-a, oštro osuditi brutalno nasilje policije i gušenje slobode medija u Srbiji, ali isto tako ne smije odgovarati na njegove provokacije i optužbe jer bi tako samo učvrstila njegovu poziciju.

"To bi bilo točno ono što sada treba Vučiću. Rekao bi: 'Evo vidite što je problem!' To bi ga hranilo", zaključio je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo