Nakon oluje nove neprilike - nabujale rijeke poplavile gradove

U Varaždinskoj županiji proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a vodeni val je noćas stigao do Karlovca pa su na ovom području također uvedene izvanredne mjere.

12.11.2013.
7:16
VOYO logo

Nakon što je olujno nevrijeme poharalo gotovo cijelu zemlju, vrijeme se smiruje, no veliki problem su nabujale rijeke.

Vodostaj Kupe u Karlovcu počeo je polagano opadati. Najviši je bio u osam sati - 778 centimetara. Poplavljena su dvorišta i polja u naseljima uz Kupu - u Brodarcima, Selcu, Pokuplju, Gornjem Mekušju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vodostaj karlovačkih rijeka konstantno rastao, noćas su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

S nabujalim rijekama ne bore se samo u Karlovcu, već u Ogulinu čiji je centar u ponedjeljak navečer bio pod vodom. Kritično je i u naselju Rastoke u Slunju, poplavljene su lokalne ceste u Josipdolu i Oštarijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče varaždinska županije, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za slijev rijeka Bednje i Plitvice. Najteže je u Hrastovljanu, kod Ludbrega, te u Kupljenovu, Rugvici i Dubrovčaku.

Problemi i u Zagrebu

Zbog obilnih oborina rijeka Sava u Zagrebu se izlila iz korita. Zbog poplavljenih garaža vatrogasci su imali posla u ulici Stjepana Ljubića, gdje se izlio potok koji je poplavio dio stambenog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, sušena stabla, promet u kolapsu, vatrogasci na intervencijama, građani u hitnoj – slika je Hrvatske koju je u ponedjeljak doslovno paraliziralo olujno nevrijeme praćeno kišom i jakom burom na Jadranu.

Nekolicina osoba je ozlijeđena, jedna je i smrtno stradala. U Mirkovcu Brezničkom kraj Novog Marofa poginuo je 46-godišnji muškarac na kojeg se srušilo stablo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičnije bilo je u Rijeci. Zbog jake bure dvojica su radnika teško stradala u padu s krova. Ozlijeđeni su i učenici, nije bilo popodnevne nastave, a otkazane su i sve druge aktivnosti. Župan Zlatko Komadina razmišlja o proglašenju elementarne nepogode.

"Hoću bude li traženo od jedinca lokalne samouprave. Moramo vidjeti, elementarna nepogoda ima svoja pravila", kaže Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas su zatvorene dionice autocesta

O proglašenju elementarne nepogode ne razmišlja zagrebački gradonačlenik Milan Bandić. I u metropoli je vjetar nosio krovove kuća, škola, urušila se zgrada Paromlina, spašavali su se radnici na Sljemenu.

"Ja sam kriv! Ja sam kriv i kad miš crkne na Jelačić-placu i kad drvo pukne i kad se mačka popne na krov", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog snažnog vjetra i danas su zatvorene dionice autocesta, a u prekidu su i neke trajektne linije. Potpuno smirivanje oluje očekuje se do kraja dana, a iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagodne brzinu uvjetima na cestama ili uopće ne kreću na put.

HAK je izvijestio da su zbog poplavljenog kolnika zatvorene sljedeće ceste: - D42 u Ogulinu (Stara cesta-Oštarije), - Paka-Mekušje Donje, - D36 Karlovac-Šišljavić i Blatnica-Koritinja, - D36 Selce-(ŽC3194)-Donje Mekušje–Husje–Kobilić Pokupski, - D36 Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, - cesta u mjestu Gornje Mekušje, - ŽC 3185 Logorište-Mala Švarča, - u Karlovcu-Obala Ivana Trnskog, - ŽC3147 u mjestu Brodarci, - ŽC3143 Polje Ozaljsko-Levkušje, - ŽC 3142 Jarče Polje-Novigrad, - ŽC3144 Stative-Tomašnica, - ŽC3175 Ogulin-Trošmarija, - LC34133 Oštarije-Graba, - ŽC2085 Jerovec-Ivanec, - ŽC2111 Jalševec-Poljana Donja, - ŽC3297 na Žumberku, - LC34040 u mjestu Gornji Priselci, - LC31042 Sveti Ivan Zelina-Novo Mjesto i - ŽC3015 Hrastje-Polonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo