hoće li padati / Vremenski uvjeti - veliki saveznik ili neprijatelj požara: naša Dunja otkriva mogu li vatrogasci očekivati pomoć oblaka

'Tijekom cijeloga ljeta u ovome dijelu Dalmacije palo je jedva dvadeset do trideset litara kiše po četvornome metru što iznosi petnaestak posto prosječne ljetne količine', kaže Dunja

22.8.2017.
18:36
VOYO logo

Vremenske prilike veliki su saveznik ili neprijatelj gasitelja pa se s velikom pozornošću prati vremenska prognoza o kojoj itekako ovisi prognoza požara i njegova širenja i gašenja. 

U studiju RTL-a Danas pridružila nam se Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prošle noći vjetar je na opožarenom području puhao brzinom od oko 50 kilometara na sat, a udari su dosezali i oko 90. Na grafici se može vidjeti da je vjetar bio najjači u zadarskome zaleđu i osobito na području između Benkovca i kanjona rijeke Krke. Ujutro je vjetar oslabio i zatim okrenuo na sjeverozapadnjak, koji je gasiteljima manje neugodan od bure jer nije tako mahovit.

Umjereno jakog sjeverozapadnjaka bilo je samo u uskom obalnom pojasu, odnosno u niskom dijelu Ravnih kotara, a brzine vjetra bile su opet između 15 i 30 kilometara na sat. Upravo u ovim trenucima i sjeverozapadnjak je u slabljenju, a nastavak ovog prikaza pokazuje situaciju tijekom noći. Sljedećih sati opet će okretati na buru. Bura je izrazito ovisna o reljefu kroz koji puše, a on je najčešće i zakreće, no gasitelji koji poznaju teren to svakako znaju. Najjača je u kanalima gdje se spušta na obalu i noćas će opet nešto jače puhati upravo na području kanjona rijeke Krke, između Benkovca i Drniša. Sve u svemu, to će biti brzine vjetra znatno manje nego protekle noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Dunja Mazzocco Drvar

Nažalost, oblaka koji nose kišu nema u krugu od tisuću kilometara. Situacija je to u kakvoj se nalazimo već mjesecima. Posljednja prava kiša na šibenskome području pala je 29. travnja, a oko Zadra krajem lipnja. Tijekom cijeloga ljeta u ovome dijelu Dalmacije palo je jedva dvadeset do trideset litara kiše po četvornome metru što iznosi petnaestak posto prosječne ljetne količine.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo