Vojnike više ne šalju ni na sistematske preglede

U Hrvatskoj vojsci vlada takva besparica da dvije trećine vojnika nije bilo na propisanom redovitom zdravstvenom pregledu.

18.5.2012.
6:57
VOYO logo

Nezavidno stanje u vojsci otkriva Godišnje izvješće o stanju Oružanih snaga što ga je u četvrtak usvojila Vlada, ali nitko navedene detalje nije spominjao. U tom izvješću Ministarstvo obrane ističe kako se "nisu provodili propisani periodični zdravstveni pregledi, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti, odnosno tjelesnih oštećenja. Periodički pregledi djelatnih vojnih osoba nisu obavljani sukladno vremenskim kriterijima i realizirani su samo za 31 posto osoblja".

Zbog nedostataka novca prioritet je pregled onih koji idu u međunarodne mirovne operacije, pa onda i vojnika koji se iz tih misija vraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici bježe iz sustava

Zbog manjka novca moralo se odustati i od programa aktivnog adaptivnog odmora namijenjenog povratnicima iz mirovnih misija i članovima njihovih obitelji. Nedostatak novca uzrokuje i problem s manjkom liječnika u vojsci, pa MORH otkriva da je lani nastavljen trend odlaska liječnika iz službe, dok je "zainteresiranost za prijam u sustav slaba". Tako liječnici, uz brodostrojare i inženjere kemijske tehnologije, ostaju deficitarne struke u vojsci, piše Novi list.

Ništa bolje stanje nije niti s opremom. Prema podacima MORH-a, dugogodišnji manjak sredstava za održavanje borbene tehnike doveo je njezinu ispravnost ispod razine koja osigurava nesmetano izvršavanje zadaća kopnene vojske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastarjela oprema

"Najkritičnija je ispravnost tenkova koja je iznosila 24 posto od ukupno 75 tenkova, oklopništva ukupno 49 posto od 226 sredstava, te raketnih sustava za potporu", ističu u izvješću. Pojašnjavaju da je, kad je u pitanju održavanje tehnike, prioritet bila oprema namijenjena mirovnim operacijama i razminiranju. Na moru je, pak, obavljen remont 12 umjesto 18 brodova, a najveći problem hrvatske mornarice je neispravnost glavnih motora na raketnoj topovnjači.

U svom izvješću MORH upozorava da u 2011. godini nije realiziran niti jedan projekt opremanja i modernizacije mornarice, a da je nedostatak novca spriječio i ugovaranje i izgradnju ophodnih brodova Obalne straže. Ističe se i da je radarski sustav "na kraju životnog ciklusa te je nužna njegova zamjena novim sustavom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispod NATO-standarda

O stanju u zrakoplovstvu se, pak, već dugo razgovara i poznato je da situacija nije dobra, no MORH još otkriva da je ratno zrakoplovstvo, po pitanju opsluživanja, ovisno o civilnim strukturama na aerodromima što nije u skladu s NATO-ovim standardima, a zbog toga naše zrakoplovne snage angažirane u inozemnim operacijama nisu samoodržive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo